Ga naar de inhoud
Life

RTL Z Voorbeurs: Is Shell afhankelijk van subsidie?

Is Shell tegenwoordig afhankelijk van subsidie, vraagt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker zich af. Samen met analist Valentijn van Nieuwenhuizen (ING) en Sanne Boswinkel bespreekt hij de vijf belangrijkste nieuwsfeiten voor de beurshandel van start gaat.

RTL Z Voorbeurs: Is Shell afhankelijk van subsidie?

06:59
  • De handel in de Verenigde Staten eindigde erg vlak, vertelt Schoenmaker: "Je merkt dat de Amerikanen al met één been Thanksgiving aan het vieren waren." In Japan ging het 'wel lekker'; de Nikkei schurkt tegen de 20.000 punten aan. "Fascinerend", vindt Van Nieuwenhuizen, "want de laatste cijfers waren niet zo mooi, met twee kwartalen van krimp. Maar de winstgevendheid van bedrijven geeft de Nikkei toch wat support. Een mooie rally."
  • ABN Amro gaat opties uitgeven, een gebruikelijk stap als een fonds groter wordt, vertelt Schoenmaker. "Het is zeker naar de toekomst toe een serieus Nederlands fonds", volgens Van Nieuwenhuizen en ook eentje die beleggers in hun portefeuille willen hebben, maar of opties de beste strategie zijn weet hij niet: "Met opties loop je wel grotere risico's.
  • "Moet Shell het tegenwoordig hebben van subsidies?", vraagt Jacob Schoenmaker zich af. De oliemaatschappij staakt een CO2-opslagproject in Schotland omdat de Engelse regering een subsidie schrapt. En dat is een forse tegenvaller voor Shell. Shell zette zwaar in op het project, maar dat lijkt voor niets geweest te zijn, aldus Schoenmaker.
  • De dollar wordt weer sterker, de euro schommelt nu rond de 1,06 dollar. Dat komt vooral door het beleid van de centrale bankiers, vertelt Van Nieuwenhuizen. "Volgende maand vindt er een zeldzame gebeurtenis plaats; dan wordt het monetaire beleid in Europa verruimd en wordt de rente in Amerika juist verhoogd, voor het eerst in negen jaar.