Personal finance

Wanbetalers voortaan lief benaderd door incassobureau

19 mei 2017 15:14 Aangepast: 19 mei 2017 15:14
Beeld © Getty images

Incassobureau Intrum Justitia slaat een nieuwe weg in: voortaan worden wanbetalers vriendelijk benaderd. Met stroop vang je immers meer vliegen dan met azijn, is de redenering.

'Fatsoenlijke en sociale incasso', noemt directeur Rick Terra van Intrum Justitia het. Wanbetalers worden op een vriendelijke, behulpzame manier benaderd. Dus geen dreigementen meer, maar behulpzame brieven, waarin de wanbetaler aan de hand wordt genomen en gewezen wordt op mogelijke oplossingen.

De harde taal werkt niet. Het bezorgt wanbetalers stress, ze begrijpen de juridische termen vaak niet en erger nog, ze gaan er ook niet eerder door betalen. En dat is zowel voor de wanbetaler zelf als het bedrijf een slechte zaak, zegt Terra.

Lettertype

In de nieuwe brief wordt meteen een betalingsregeling geboden: "Als u de rekening niet in één keer kunt betalen, betaal dan elke maand [vul hier bedrag in]. Om van dit aanbod gebruik te maken is het belangrijk dat uw termijnbetaling voor [vul hier datum in] op onze rekening staat bijgeschreven." De gang naar de rechter wordt zo veel mogelijk vermeden.

Ook wordt voortaan verwezen naar de website van het incassobureau, waar je zelf een betalingsregeling kan aanmaken. Je kunt dan, tot op bepaalde hoogte, zelf het aantal termijnen van je betaling kiezen. Zelfs het lettertype van de brief onderging een verandering: in plaats van het 'zakelijke' Helvetica wordt voortaan gebruik gemaakt van het wat rondere Garamond.

Verandering

Volgens onderzoeksbureau Panteia kampen ruim 600.000 Nederlandse huishoudens met problematische schulden. Bij een hele kleine minderheid van mensen komen die voort uit onwil. De afgelopen jaren groeide de kritiek op de harde aanpak van incassobureau's, die regelmatig over de schreef gingen, dan ook.

Intrum justitia is vorig jaar met de nieuwe aanpak begonnen. Volgens het bedrijf is het effect al te zien. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van