Carrière

Hoe vind je als 54-jarige een baan? Gewoon via Facebook

06 november 2015 06:08 Aangepast: 10 mei 2016 17:38

Bij sollicitaties werd Marcel van Stigt steeds afgewezen. Maar toen hij zijn toevlucht zocht tot sociale media, vooral Facebook en LinkedIn, had hij binnen een maand een baan. Een vaste baan welteverstaan, en ook nog een die hij graag wilde.

De oproep die Van Stigt plaatste op Facebook werd meer dan 9.000 keer gedeeld en ook op LinkedIn had hij succes. Tientallen mensen wilden met hem linken, hij kreeg tips en jobcoaches belden. Binnen vier weken kon hij op Facebook melden dat hij twee sollicitatiegesprekken had gehad die beide een vervolg kregen, er kwam nog een gesprek bij een ander bedrijf en waarschijnlijk nog een uitnodiging voor een baan.

Van Stigt stelde weinig eisen, zei voor alles open te staan. Uiteindelijk kon hij zelfs kiezen. Per 1 december begint hij bij het NCOI als schrijver van teksten voor brochures.

Ja, ik wil
Na 25 jaar te hebben gewerkt bij huis-aan-huisbladen werd Van Stigt boventallig verklaard. Per 1 januari zou zijn WW-uitkering vervallen en zou zijn gezin moeten rondkomen van alleen het salaris van zijn vrouw. Gewone sollicitaties eindigden allemaal in een afwijzing, vertelt hij aan RTL Z.

Hij besloot het roer volledig om te gooien en zich alleen nog maar op social media te richten. Van Stigt plaatste een opvallende oproep op Facebook onder de kop: "Ja, ik wil." Hij gaf aan werk te zoeken en weinig eisen te stellen. Fulltime, parttime, vroeg eruit, laat erin, binnen- of buitenbaan, werken met handen of hoofd? Het maakte hem niet uit.

Thumbnail

In de oproep loofde Van Stigt een half netto maandsalaris uit voor de gouden tip. Bij zijn nieuwe werkgever was niet echt een tipgever, maar voor dat halve maandsalaris wordt wel een mooie bestemming gezocht. Immers, beloofd is beloofd.

Maak duidelijk dat je werk zoekt
Heeft Van Stigt nog tips? Ja: zoek geen baan via de reguliere weg, maar via social media. Maak ook duidelijk in je netwerk dat je iets zoekt, of het nou op het verjaardagsfeestje van de buurman is of op het schoolplein. "Mensen vinden het leuk om te helpen."

Vijftigplussers maken vaak de fout te denken dat hun leeftijd een probleem is, aldus Van Stigt, maar dat is een denkfout die hij zelf eerst ook maakte. ''Bij de banen waarop ik uitzicht had, speelde leeftijd geen enkele rol. Bij de baan waaraan ik nu begin, zochten ze juist geen jonge fladderaar die snel weer weg is, leeftijd is dan zelfs een voordeel''.

Eerlijk en kwetsbaar
Houd ook vertrouwen in jezelf en in de goede afloop, zegt Van Stigt. Opleiding telde bij hem, zegt hij zelf, geen rol. ''Ik heb zelf geen hoge opleiding" Zijn cv was wel belangrijk: "Ervaring met deadlines, een krantenmentaliteit, het werk moet gewoon af''.

Had hij duidelijker moeten maken wat hij zocht op social media? Van Stigt denkt niet dat het veel heeft uitgemaakt. ''Vooral de toon en inhoud en de leuke kop maakte dat mensen hebben gereageerd. Ook de eerlijkheid en kwetsbaarheid in de oproep speelden mee." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore