Carrière

Omzet Nederlandse voetbalclubs blijft ver achter bij Europese top

19 januari 2017 19:52 Aangepast: 29 juli 2017 04:00

De Europese topclubs Manchester United, FC Barcelona en Real Madrid hebben vorig seizoen meer dan 600 miljoen euro verdiend. Daarmee loopt het verschil met onze eigen topclubs verder op. De 'rijkste' Nederlandse voetbalclubs, Ajax en PSV, halen in goed jaar net een omzet van 100 miljoen euro.

Sportief mag Manchester United momenteel niet tot de grootmachten in het internationale voetbal behoren, maar in financieel opzicht is de Engelse club weer toonaangevend. United heeft het afgelopen seizoen de inkomsten zien stijgen met 170 miljoen euro naar een record van 689 miljoen euro. Daarmee is Manchester de rijkste voetbalclub van Europa.

De Spaanse topclubs Real Madrid en Barcelona zijn nummer 2 en 3 met 620 miljoen euro. Nummer 4 is Bayern München uit Duitsland met 592 miljoen euro. Dat blijkt een overzicht van Deloitte.

Lucratieve tv-deals

Het grote geld wordt verdiend in Groot-Brittannië door zeer lucratieve tv-deals. Acht Britse clubs horen bij de rijkste twintig van Europa. Zelfs een subtopper als Tottenham Hotspur verdient met 280 miljoen euro meer dan Ajax, Feyenoord en PSV samen.

Deloitte sluit niet uit dat dankzij een lucratieve tv-deal alle twintig clubs uit de hoogste Engelse voetbalklasse volgend jaar in de Europese top 30 staan. De komende drie jaar kunnen de Britse clubs voor 5,2 miljard pond (6 miljard euro) aan tv-gelden verdelen.

In Spanje is het verschil tussen de top 2 en de rest erg groot. Madrid en Barcelona krijgen samen de meeste tv-gelden, meer dan de helft. Andere Spaanse clubs staan niet in de toplijstje van Deloitte.

Verschil in spelerssalarissen

Het wordt voor de beste Nederlandse spelers steeds aantrekkelijker om (vroeg) naar het buitenland te vertrekken, waardoor de kansen voor onze clubs dalen. De verschillen worden erg groot. Als voorbeeld kunnen we Ajax nemen waar jaarlijks 45 miljoen euro wordt betaald aan spelers en trainers. Bij Ajax en PSV ligt het salarisplafond daarbij op 1 miljoen euro. Engelse voetbalclubs betalen samen 2,5 miljard euro aan salarissen, bij een gemiddelde club jaarlijks meer dan 120 miljoen per club.

Voor liefhebbers van voetbal en geld, klik hier voor het hele rapport van Deloitte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van