'Uh' zeggen lijkt vervelend voor je toehoorders. Tijdens het spelletje 'zeg eens uh' mag je zelfs geen 'uh' zeggen, dan heb je gewonnen. Maar als je op bepaalde momenten 'uh' zegt, word je juist beter begrepen.
Als je iets zegt is het niet zo dat je eerst een zin bedenkt en die vervolgens onthoudt en uitspreekt. Je denkt en praat juist tegelijk. Daarbij heb je slechts ongeveer een idee welke kant je zin op gaat. Maar soms kost het wat meer tijd om te bedenken wat je gaat zeggen, zo kun je bijvoorbeeld niet de juiste woorden vinden.
Als je 'uh' zegt is dat een signaal naar anderen dat je nog steeds bezig bent met je verhaal. Vergelijk het met een computer die even het beruchte danwel gekmakende zandlopertje laat zien. Soms zeg je meer uh als je in het openbaar spreekt, ironisch genoeg juist omdat je vloeiend uit je woorden wilt komen.
'Uh': ik denk na
'Uh' zeggen betekent dat je nadenkt over wat je gaat zeggen en dat is hele nuttige informatie voor toehoorders, aldus onderzoekers. Ze weten dat er iets aankomt dat misschien wel belangrijks is.
Uit onderzoek is gebleken dat woorden die worden vooraf gegaan door 'uh' sneller en beter worden onthouden door de ander.
Ook langere verhalen worden beter onthouden als er af en toe voor belangrijke passages 'uh' wordt gezegd.