Ga naar de inhoud
Life

ArcelorMittal en Shell drukken AEX

Beeld © EPA

De Amsterdamse AEX-index is vanochtend lager geopend vanwege stevige koersverliezen voor ArcelorMittal en Shell. Ook de andere Europese effectenmarkten begonnen lager.

ABN AMRO, dat vorige week succesvol terugkeerde op de beurs, daalde 0,1 procent tot 18,33 euro. Beleggers haalden wat geld van tafel en keken vooral uit naar belangrijke economische cijfers, die later in de week naar buiten komen.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de vroege handel 1 procent lager op 464,10 punten. De MidKap zakte 0,9 procent naar 692,16 punten. De beurzen in Parijs, Londen en Frankfurt verloren tot 0,9 procent. De Belgische hoofdindex daalde 0,4 procent na de terreurdreiging en politieacties in Brussel.

Verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) en kabelbedrijf Altice waren de sterkste stijgers onder de Amsterdamse hoofdfondsen met winsten van rond 1 procent. Staalconcern ArcelorMittal zakte meer dan 4 procent na een adviesverlaging door Barclays. Olieproducent Shell kampte met de aanhoudende daling van de olieprijzen en verloor 1,5 procent.

Ook elders in Europa stonden grondstofbedrijven onder druk door de zorgen over de afnemende vraag uit China en de dalende grondstofprijzen. In Londen leverden de mijnbouwers BHP Billiton en Anglo American 3 en 4,5 procent in.

In de MidKap sloot roestvrijstaalproducent Aperam de rij met een verlies van ruim 4 procent. Grootste stijger was de toeleverancier aan apotheken Fagron met een winst van 3,6 procent.

In Frankfurt klom Wincor Nixdorf ruim 4 procent. De Duitse geldautomatenfabrikant wordt overgenomen door zijn Amerikaanse branchegenoot Diebold. Met de deal is een bedrag gemoeid van 1,8 miljard euro.

De euro zakte maandagochtend tot het laagste niveau ten opzichte van de dollar in zeven maanden. De eenheidsmunt was 1,0621 dollar waard, tegen 1,0660 dollar aan het einde van de Europese beurshandel op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 3 procent minder op 40,62 dollar. De prijs van Brentolie zakte 1,9 procent tot 43,83 dollar per vat.