Ga naar de inhoud
Life

'Investeringen in fintech-sector lopen op tot 18 miljard'

Beeld © EPA

De investeringen in de technologische innovatie in de financiële sector nemen dit jaar wereldwijd een grote vlucht. Volgens onderzoek van accountants- en adviesfirma KPMG en investeerder H2 Ventures wordt er dit jaar in totaal 20 miljard dollar (ruim 18 miljard euro) gestoken in het vernieuwen van de financiële dienstverlening.

Dat komt neer op een stijging van 66 procent ten opzichte van vorig jaar. De laatste drie jaar zijn de investeringen zelfs verzevenvoudigd, zeggen de onderzoekers.

Vooral veel geld naar Chinese fintech
Vooral in China zijn bedrijven erg actief op het gebied van fintech. Hierbij gaat het niet alleen om startups die met nieuwe ideeën komen, maar ook om gevestigde bedrijven die deze nieuwe technologieën omarmen. Verder ontpoppen de grote financiële centra, zoals Londen, New York en Sydney, zich steeds meer tot bolwerken van innovatie.

Van de honderd meest innovatieve fintechbedrijven is 40 procent gevestigd in Noord-, Midden- en Zuid-Amerika, 20 procent in Europa, het Midden-Oosten en Afrika, 18 procent in het Verenigd Koninkrijk en 22 procent in Azië en landen als Australië en Nieuw-Zeeland.

Adyen meest toonaangevende Nederlandse bedrijf
Het Nederlandse betalingsverkeerbedrijf Adyen neemt op de ranglijst van meest toonaangevende partijen een negentiende plek in. Deze start-up weet de ogen van het Amerikaanse technologiecentrum Silicon Valley op zich gericht. In september werd bekend dat Iconiq Capital, het fonds dat het fortuin beheert van techmiljardairs als Facebook-oprichter Mark Zuckerberg, een belang heeft genomen in Adyen.