Ga naar de inhoud
Personal finance

Notarissen zien veel meer familieleningen onderling

Een vader die zijn dochter helpt met de hypotheek, een opa die geld leent aan zijn kleinzoon: notarissen schrijven steeds meer leningen in via de zogenaamde familiebank.

Uit een voor Money Talks uitgezet onderzoek onder 200 notarissen, het samenwerkingsverband NICO notarissen, blijkt dat 93 procent van de notarissen vorig jaar meer leningen onder en voor familieleden registreerden. 80 procent van de ondervraagde notarissen ziet een jaarlijkse stijging van meer dan 10 procent. Sommige notarissen zien zelfs een verdubbeling van de familieleningen.

De familiebank is lucratief
Met familieleningen kun je een kind uit de brand helpen met een hypotheek, maar kun je ook gewoon fiscaal vriendelijk veel geld verdienen voor iedereen binnen de familie. 

Met een familielening haal je de tussenpersoon, de bank, ertussenuit. Vooral het feit dat de spaarrente momenteel erg laag is en dat de hypotheekrente flink hoger ligt dan de spaarrente is een reden waarom je als familie beschikbaar geld soms beter binnen de familie kan houden. Ook de toenemende regeldruk bij banken drijft families bij elkaar in de armen. Onderling hoef je namelijk alleen maar aan de fiscale regels te voldoen. Ook het simpele feit dat families onderling boetevrij kunnen aflossen maakt een familielening interessant.

De Rotterdamse notaris Aniel Autar analyseert vanavond in Money Talks, het personal finance-programma van RTL Z, de populariteit van de familieleningen. De uitzending start om 22:30 uur.

De familiebank stelt tienduizenden euro's beschikbaar

Thumbnail

Over het algemeen wordt binnen families tussen de 20.000 en 100.000 euro geleend. Opvallend feit uit het onderzoek is dat er in 20 procent van de gevallen meer dan 100.000 euro wordt geleend. Leningen onder 5.000 euro komen bijna niet voor bij notarissen: dat lossen familieleden waarschijnlijk onderling op zonder de lening officieel in te schrijven.

Wie leent aan wie?

Thumbnail

In 41 procent van de gevallen leent een ouder aan zijn of haar kind. In 19 procent van de gevallen slaat de familie een generatie over, dan leent opa en/of oma aan een kleinkind. In 9 procent zijn het andere familiebanden, en voor 9 procent zijn het vrienden en kennissen die aan elkaar lenen. Opvallend is dat in 10 procent van de gevallen een kind geld leent aan zijn ouders.

Reden van de lening
In 44 procent van de gevallen helpt de familie iemand met de hypotheek. 30 procent wil iemand helpen, maar er zelf ook financieel beter van worden.