Ga naar de inhoud
Personal finance

Woningmarkt is een gekkenhuis, vooral in Randstad: huizen 'bijna op'

Beeld © ANP

De huizenprijzen in grote delen van het land rijzen de pan uit. In de Randstad en vooral in de grote steden daalt het aantal te koop staande woningen zelfs. In heel Nederland staat een derde minder huizen te koop dan vier jaar geleden, in Amsterdam en Utrecht is dat zelfs twee derde.

Dat blijkt uit cijfers van Calcasa, een onafhankelijk technologiebedrijf dat is gespecialiseerd in de waardering van onroerend goed.

Tegenover elk huis dat in de afgelopen twaalf maanden werd verkocht staat op dit moment 0,8 huis te koop. Er staan dus steeds minder huizen te koop. In de Randstad is deze verhouding maar 0,5. Dat zegt veel over de krapte op de markt.

Verkopersmarkt

Voor verkopers zijn het in grote delen van het land mooie tijden. Potentiële huizenkopers lukt het veel minder om te onderhandelen over de vraagprijs. In 2012 slaagde een kwart van de huizenkopers er nog in minder dan 90 procent van de vraagprijs neer te leggen, nu is dat nog maar 6 procent.

In heel Nederland wordt nu gemiddeld 96,6 procent van de laatste vraagprijs betaald, in onze hoofdstad is dat 103,5 procent. In Amsterdam wordt zeven van de tien woningen verkocht voor meer dan de vraagprijs. Het heftigst is de situatie in stadsdeel West (dat grotendeels binnen de ring ligt). Daar moet je bij 80 procent van de huizen overbieden.

Ook in Groningen en Amstelveen worden huizen vaak op of boven de vraagprijs verkocht: in 51 procent van de gevallen. De andere steden in de top-5 zijn Utrecht (49  procent) en Haarlem (45 procent).

Huizen weer duurder

Door de gekte op de huizenmarkt zijn de prijzen flink gestegen. Gemiddeld gesproken is een huis in Nederland nu 6,2 procent duurder dan een jaar geleden, maar er zijn flinke verschillen. Zo stegen de huizenprijzen in Zeeland met maar 2,3 procent, terwijl ze in Noord-Holland met 10 procent en in Utrecht met 9 procent omhoog gingen.

Hieruit blijkt duidelijk dat de hausse op de huizenmarkt voornamelijk op het conto van deze twee provincies komt. Alleen in deze provincies ligt de toename van de huizenprijs boven het gemiddelde in ons land, in alle andere provincies, inclusief Zuid-Holland (al is het nipt) stegen de prijzen minder dan het landelijk gemiddelde.

Amsterdam, Haarlem en Utrecht

Het meest zijn de prijzen gestegen in groot-Amsterdam. Huizen werden gemiddeld 12,1 procent meer waard. Ook in Haarlem en omgeving en in de stad Utrecht werden woningen flink duurder: plus 11,2 procent. Van de tien gemeenten waar de huizenprijzen het meest stegen, liggen de eerste negen in Noord-Holland, Utrecht is de nummer tien.

Je zou het bijna niet geloven, maar er zijn nog een paar gemeenten waar huizen niet duurder werden, maar goedkoper. De huizenprijzen in Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen) en Maasgouw (bij Roermond) daalden met 0,1 procent, terwijl ze in het Zeeuws-Vlaamse Hulst zelfs met 0,3 procent daalden.

Utrecht vs. Friesland

De grote verschillen in Nederland blijken ook uit de gemiddelde huizenprijs. Een eensgezinshuis in de provincie Utrecht kost gemiddeld 374.000 euro en in Noord-Holland 347.000 euro. In Friesland is dat maar 196.000 euro. 

Huizen zijn het duurst in Bloemendaal, daar moet je gemiddeld ruim zeven ton meenemen voor een woning. Dat is bijna vijf keer zoveel als de gemiddelde huizenprijs van 145.000 euro in Delfzijl.

'Prijzen stijgen verder in vierde kwartaal'

Huizenkopers opgepast, Calcasa denkt dat in het vierde kwartaal de huizenprijzen verder zullen stijgen. In het hele land met gemiddeld 6,6 procent op jaarbasis. West-Nederland zal wederom de show stelen met een prijsstijging van maar liefst 8,3 procent op jaarbasis. In het oosten zal dat, denkt Calcasa, 5 procent, zijn, in het zuiden 4,6 procent en in het noorden 4,1 procent.

Meer op rtlz.nl: