Personal finance

Zelfstandigen werken voor nop, klopt dat?

03 mei 2017 18:31 Aangepast: 28 juli 2017 05:00

Sommige opdrachtgevers eisen van zelfstandigen dat ze twee weken gratis werken. Zo is een onbetaalde inwerkperiode in de ICT-sector vrij gebruikelijk. Is dat uitbuiting van zzp'ers of ligt de zaak genuanceerder?

Het AD publiceerde vandaag een artikel onder de kop: 'Gezocht: zzp’er die gratis wil werken'. Aanleiding was een vacaturetekst voor Rijkswaterstaat, die geplaatst was door detacheerder HeadFirst: 'contractadviseur gezocht voor een klus van twee maanden, onder voorwaarde van een inwerkperiode van twee weken tegen het nultarief.'

Dat ruikt naar uitbuiting van zelfstandigen, die met het mes op de keel voor niets moeten werken. PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk stelde gisteren dan ook Kamervragen over deze kwestie. 

Schandelijk

Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland, kent de verhalen. "Grote bedrijven doen dit af en toe, omdat ze willen weten of de zelfstandige geschikt is voor de klus en er commitment is richting de opdrachtgever. Vaak wordt de zelfstandige voor één of twee jaar ingehuurd."

Het staat een zelfstandig ondernemer vrij om te weigeren of te onderhandelen over de voorwaarden en het tarief. Maar Post vindt twee weken onbetaald werken voor een korte klus van twee maanden niet in orde. "Schandelijk zelfs, je zou verwachten dat Rijkswaterstaat - een overheidsbedrijf - het goede voorbeeld zou moeten geven."  

Gratis inwerkperiode

Rijkswaterstaat laat weten zelfstandigen in te huren 'via een raamovereenkomst met een detacheerder'. De 'gratis' inwerkperiode van twee weken is dan ook voor rekening van de opdrachtnemer - in dit geval intermediair HeadFirst - en niet voor de nieuwe professional. Rijkswaterstaat zegt niet te werken met 'gratis' inwerkperiodes.

Als een ingehuurde zzp'er voortijdig weggaat, mag de intermediair een nieuw persoon voordragen. Maar de inwerkperiode van die nieuwe persoon zou dus voor rekening moeten komen van HeadFirst. Die detacheerder besloot op zijn beurt die kosten tóch te verhalen op de zelfstandige, wat dus niet de bedoeling was.

16 maanden werk

HeadFirst zegt daarover: "Rijkswaterstaat neemt afstand van onze werkwijze. Het gaat om een vervanging van twee maanden en aansluitend een verlenging van veertien maanden. De nieuw gedetacheerde moest in eerste instantie de inwerkperiode van twee weken voor zijn rekening nemen, maar HeadFirst heeft dit inmiddels aangepast."

De inwerkperiode is nu afhankelijk van het ervaringsniveau van de professional en het uitgangspunt is dat dit zo kort mogelijk is. Rijkswaterstaat ziet liever helemaal geen onbetaalde inwerkperiode en is hierover in gesprek met HeadFirst.

Lange opdrachten

Rabobank werkt alleen bij ICT'ers met een onbetaalde inwerkperiode, die alleen geldt voor zelfstandigen met een opdracht van minimaal drie maanden of langer. Volgens Nanne van Nunen van de Rabobank worden ze over het algemeen voor één of twee jaar ingehuurd.

Daarnaast volgen de zelfstandigen in deze inwerkperiode bijvoorbeeld een interne opleiding om te leren werken met het vereiste computersysteem.

Niet-productieve uren

Brainnet, een intermediair die de Rabobank hooggekwalificeerd IT-personeel levert, zegt: "In de IT-wereld is het gebruikelijk voor klanten om kortingsafspraken te maken voor lange opdrachten. Dat kan gaan om duur- en volumekortingen of een gratis inwerkperiode. Zo'n inwerkperiode bestaat uit niet-productieve uren, zoals het regelen van toegangspasjes, waar is de koffieautomaat, het bedrijf en het computersysteem leren kennen. En de opdrachten gaan om hoge uurtarieven van 70 tot 125 euro."

De zelfstandigen worden gegarandeerd voor een lange periode ingehuurd. Het is dus geen proefperiode waarin je gratis werkt. "Je kunt als ondernemer deze uren verdisconteren in je prijs", zegt Brainnet-directeur Tjebbe van Oosterbruggen.

Onderhandelen over de prijs

Vergelijk het met een schilder. Die verrekent de tijd die hij stopt in de voorbereidende werkzaamheden (calculatie en inkoop) ook in zijn uurtarief als hij de schilderklus daadwerkelijk krijgt. En je kunt altijd over de prijs onderhandelen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van