Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Carrière

Hoe mag je baas je bespieden? Hint: op héél veel manieren

13 januari 2016 15:09 Aangepast: 14 november 2017 14:13

Een Roemeense werknemer is terecht ontslagen, nadat zijn werkgever zijn privégesprekken had gemonitord, die hij hield in de tijd van de baas. Dat oordeelde het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Maar hoe ver mag een werkgever nou eigenlijk gaan in het bespieden van werknemers?

Grofweg mag een werkgever zijn mensen monitoren als het in het belang is van het bedrijf, en de genomen maatregelen proportioneel zijn. Ook moeten werknemers op de hoogte worden gesteld van de genomen maatregelen. In zijn algemeenheid geldt dat een werkgever vrij veel wettelijke ruimte heeft om werknemers in de gaten te houden. Hoe ver zij daarin mogen gaan, hangt voor een groot deel af van wat er in de bedrijfsreglementen is opgenomen.

Dat zegt allemaal nog niet zo veel, daarom hebben wij een aantal specifieke gevallen op een rijtje gezet op basis van informatie van de Autoriteit Persoonsgegevens.

Cameratoezicht
Mag je baas je de hele dag in de gaten houden door middel van cameratoezicht? Ja, maar wel onder strenge voorwaarden. Om camera's op te mogen hangen op de werkvloer moet de werkgever een gerechtvaardigd belang hebben (veiligheid of diefstalpreventie bijvoorbeeld) en het moet het laatste redmiddel zijn. Bedrijven moeten eerst onderzoeken of de doelen niet ook gehaald kunnen worden op een minder ingrijpende manier. Ook moeten bezoekers en medewerkers op de hoogte worden gebracht van het toezicht. Je werkgever mag je niet beoordelen op basis van de camerabeelden!

Verborgen cameratoezicht is in principe verboden. Maar het mág wel: mits tijdelijk en onder zeer strikte voorwaarden. Bijvoorbeeld als de diefstal of fraude aanhoudt en de werkgever niet op een andere manier achter de feiten kan komen. Achteraf moet je hier als werknemer alsnog over worden geïnformeerd. Ook als je onschuldig was!

E-mail en sociale media
Je baas mag ook kijken in je email en je controleren op sociale media. Als je werkgever misbruik vermoedt (overtreding van de gestelde regels) dan mag hij of zij ook je email lezen of je internetgedrag onderzoeken. Ook als er geen regels zijn afgesproken over e-mailgebruik mag je werkgever rondneuzen in je e-mails. Dan geldt wel de regel dat hij alleen zakelijke berichten mag lezen. Als uit het onderwerp blijkt dat het privébericht betreft, mag die niet worden geopend.

Ook mag het bedrijf waar je voor werkt je in de gaten houden op sociale media om te kijken wat je allemaal zegt over de organisatie. Maar je werkgever mag je niet dwingen om vrienden met hem te worden op Facebook bijvoorbeeld, zodat hij ook afgeschermde berichten kan lezen.

Telefoon van de zaak
Wanneer je een telefoon van de zaak hebt, heb je volgens de Nederlandse wet recht op een incidenteel privé-gesprek. Als dit niet de spuigaten uitloopt mag je werkgever je daar niet op aanspreken. Je werkgever mag wel de kosten in de gaten houden. Zijn die buitensporig hoog, dan mag je baas om opheldering vragen.

Indien je hebt afgesproken dat je helemaal geen privégesprekken mag voeren met de telefoon van de zaak, dan kan een bedrijf bij vermoeden van misbruik de gespecificeerde telefoonnota opvragen om te checken met wie je hebt gebeld.

Opnemen bij vermoeden fraude
Je gesprekken mogen niet zomaar opgenomen worden. Dat mag alleen voor kwaliteitsbewaking of op vermoeden van fraude. Je moet hierover wel duidelijk op de hoogte worden gesteld. In het geheim gesprekken opnemen mag in principe niet, tenzij er een gegrond vermoeden is dat je een strafbaar feit hebt gepleegd.

Als je werkgever informatie over jou heeft opgeslagen, dan heb je altijd het recht om dat dossier in te zien. Klopt er iets niet, dan mag je een verzoek indienen om de gegevens te laten verwijderen of wijzigen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van