Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Life

55.000 dollar boete voor niet leveren Kickstarter-product

14 september 2015 10:01
Beeld © iStock

In Washington is de eerste rechtszaak gevoerd over crowdfunding. Asylum Playing Cards heeft na drie jaar nog steeds niet geleverd, en moet nu het opgehaalde geld terugbetalen.

Het is eerder regel dan uitzondering: leveringsvertraging op Kickstarter. Makers onderschatten de productietijd of willen hun campagne te rooskleurig opschilderen. Zoals Bright-hoofdredacteur Erwin van der Zande in 2012 al schreef: "Crowdfunding is een mooi woord voor 'levertijd een jaar'."

Maar je kan het nog bonter maken. De geldzoekers van Asylum Playing Cards (een supernormaal kaartspel, maar dan met geïllustreerde figuurtjes) zijn ondertussen al bijna drie jaar te laat met leveren.

55.000 dollar boete
Daar lieten 31 inwoners van Washington het niet bij zitten, zij spanden een rechtzaak aan. De rechter heeft nu uitspraak gedaan: op grond van de wet ter bescherming van de consument moeten de kaartenmakers nu 54.851 dollar boete betalen, schrijft Gamasutra.

De backers krijgen hun ingelegde 668 dollar terug, de rest bestaat uit proceskosten en een boete voor het overtreden van de wet. Deze kleine 55 duizend dollar is meer dan twee keer het bedrag dat opgehaald was in de campagne. Daarnaast is het een uitnodiging voor backers in andere staten om ook een rechtszaak aan te spannen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore