Life

ECB grijpt in en verlaagt depositorente verder

03 december 2015 13:43 Aangepast: 03 december 2015 16:04
Beeld © EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) voert de strijd tegen de aanhoudend lage inflatie verder op. Banken moeten nog meer betalen om geld te stallen bij de centrale bank. De bedoeling is dat zij hierdoor meer geld gaan uitlenen.

De ECB verlaagt met ingang van 9 december de depositorente van min 0,2 naar min 0,3 procent. Het aanpassen van de rente die banken betalen als ze geld stallen bij de centrale bank, moet positieve gevolgen hebben voor onze economie. De herfinancieringsrente, die banken betalen om geld te lenen bij de ECB, blijft voorlopig nog onveranderd op het historisch lage peil van 0,05 procent.

Ook de ECB begrijpt dat de huidige inflatie van 0,1 procent bij lange na niet voldoende is. Het streeft naar een inflatie van bijna 2 procent in de eurozone, maar de stijging van het prijspeil ligt al geruime tijd flink lager. Die lage inflatie voedt de vrees voor deflatie, een periode van aanhoudende prijsdalingen, die een rem kunnen zetten op de economische groei.

Rentebesluit Draghi
ECB-president Mario Draghi lichtte het rentebesluit toe tijdens een persconferentie in het hoofdkantoor in Frankfurt am Main. Daarin kondigde hij ook aan dat het stimuleringsprogramma waarbij de ECB staats- en bedrijfsobligaties opkoopt bij financiële instellingen in ieder geval wordt verlengd tot maart 2017

Nog verder ingrijpen van de ECB kan zorgen voor economische groei. Het beschikbaar maken van meer geld moet zorgen voor een positieve invloed op de beurs en in de maatschappij. "Als er meer geld beschikbaar komt, kopen mensen meer en creëren we meer banen. Uiteindelijk stijgt dan de inflatie en worden producten duurder, waardoor het doel bereikt is", legt RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van