Personal finance

Kleine lettertjes - Reactie van Bux

20 januari 2016 16:00 Aangepast: 03 augustus 2017 18:05

Iedere week leest econoom Jaap Koelewijn de kleine lettertjes van een beleggingsproduct. Deze week was dat BUX, dat beleggen toegankelijk wil maken voor mensen zonder kennis van de beurs. Wij vroegen BUX om een reactie op onze uitzending.

Wat is het?
BUX is naar eigen zeggen dé smartphone app die ervoor zorgt dat iedereen kan beleggen. Wat je doet met BUX, is speculeren op de koersen van aandelen, je maakt daarmee een zogeheten ‘trade’. Je kiest een aandeel, en geeft aan of je vermoedt dat deze gaat stijgen of gaat dalen. Met BUX handel je niet direct op de beurs, maar doe je dat via een Contract For Difference (CFD).

Bij BUX kan je ook hefbomen inzetten als je heel zeker bent van je zaak. Die hefboom is bij BUX vastgesteld op maximaal vijf voor transacties in aandelen. Dat wil zeggen dat één euro winst op een aandeel vijf euro oplevert. Maar dit is dus ook omgekeerd het geval. Maakt een aandeel één euro verlies en heb je een hefboom van vijf aangevinkt, dan heb je dus vijf euro verlies gemaakt.

BUX heeft ook een limiet ingesteld in de app. Je kan nooit meer verlies maken dan je inzet. Heb je bijvoorbeeld 100 euro ingelegd met een hefboom van 5 en de koers gaat met 20% achteruit, dan wordt de deal afgesloten (want 5x20%=100%).

Wat belooft het product?
Het product wil de beurs toegankelijk maken voor mensen zonder veel ervaring met beleggen. Dat maakt BUX onder andere mogelijk door nieuwe gebruikers eerst te laten handelen met FunBUX. Dat is een fictieve valuta van BUX zelf.

Jaap Koelewijn zei:
In de uitzending van Money Talks merkte Jaap Koelewijn op dat er geen valkuilen of gevaren in de kleine lettertjes van BUX zaten waar hij kritiek op had. Hij stelde wel vraagtekens bij het educatieve aspect van de app. “Zij willen verdienen aan speculatieve transacties via een app. Daar leer je helemaal niks van. Want het is gewoon een gokspelletje.”

Reactie BUX:
Met BUX wil CEO Nick Bortot naar eigen zeggen de informatie rondom de beurs en de financiële wereld toegankelijker maken. “Kijk natuurlijk verdienen wij aan de transacties. Dat is ons business model. Maar wat we vooral willen is de financiële wereld toegankelijker maken. De beurs is een afspiegeling van wat er in de wereld gebeurt. Als je actief bent op de beurs, begrijp je vanzelf een stuk beter hoe dingen in de wereld werken.”

Nick Bortot vertelt ook dat BUX daarom een eigen redactie heeft die nieuwsartikelen schrijft en het financiële wereldje in de gaten houdt. “Wij leggen uit wat er gebeurt, wat onze gebruikers dan lezen en als ze willen, kunnen ze er iets mee doen via onze app.”

Patrick Beijersbergen zei:
De hoofdeconoom van de Vereniging van Effectenbezitters had in onze uitzending bezwaren tegen de manier waarop BUX wordt gepresenteerd. Beijersbergen: “Beleggen is geen spelletje, beleggen doe je voor de lange termijn op een rustige manier. Als je nu een leuk artikel leest, ga je in een keer een positie binnen dat aandeel nemen. Dat vind ik veel te vrijblijvend. Dat is eigenlijk een manier om geld te verliezen. Met name omdat je dan op een manier gaat beleggen die al je menselijke emoties gaat losmaken.”

Reactie BUX:
Nick Bortot benadrukt dat gebruikers van BUX niet gaan spelen met geld op de beurs, maar actief worden op de beurs. Het is volgens hem dus ook geen spelletje, en hij wil het product ook niet zo in de markt zetten. “BUX is geen lange termijn beleggen, BUX is speculeren op de korte termijn.”

Volgens Nick Bortot gaan Jaap Koelewijn en Patrick Beijerbergen in onze uitzending uit van het traditionele credo van: Beleggen doe je om geld te verdienen. “Ik vind dat beide heren te makkelijk over dat leuke en leerzame aspect heen gaan.”

Als voorbeeld haalt Bortot verschillende onderzoeken aan die aantonen dat mensen bepaalde kennis veel sneller opdoen als je spelenderwijs iets leert. “Wij maken geen spelletje van de beurs. Maar wij hebben gaming elementen toegevoegd aan onze app.” Dat maakt het product volgens hem aantrekkelijker en toegankelijker.

Redactie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van