Life

Waarom kleding kopen als je ook kunt delen?

20 januari 2016 20:15 Aangepast: 03 augustus 2017 18:05

In Zweden is vandaag Sharewear gelanceerd: een concept waarbij je (design)kleding voor een week kunt lenen. Meer merken werpen zich in de strijd tegen wegwerpkleding, ook in Nederland.

We gooien ieder jaar miljoenen tonnen textiel weg. En lang niet altijd omdat kledingstukken versleten zijn, maar vaak omdat we ze simpelweg zat zijn. Dat kan anders, vonden ze in Zweden. Vandaag is daarom Sharewear gelanceerd, een collectie kleding die je kunt lenen en daarna weer doorgeeft. Bekende Zweedse ontwerpers doen mee aan het initiatief, zoals Filippa K en House of Dagmar, en je kunt via het systeem ook je eigen kleding delen.

Je moet er wel wat voor doen. De stukken - schoenen, kleding - worden op Instagram gedeeld met de hashtag #sharewear. De eerste die erop reageert, mag het kledingstuk lenen en maakt een afspraak met de huidige eigenaar. Na een week dragen zet je met dezelfde hashtag en je geolocatie het item weer op Instagram, en herhaalt de cyclus zich. 

Jeans, winterjas, tassen
Ook in Nederland zijn verschillende initiatieven om kleding te delen. We zetten er een paar op een rij:

LENA The Fashion Library
Hier kun je een abonnement nemen op kleding, variërend van twee tientjes tot 49,95 euro. De leentermijn is onbeperkt; je kunt een winterjas voor een seizoen lenen of een jurkje voor het weekend. Er is ook een strippenkaart.

Mud Jeans
Jeans, shirts, truien, vesten en tassen die op duurzame wijze zijn gemaakt. Je zoekt iets leuks uit, en als je je kledingstuk zat bent, ruil je 'm weer in

Krijg de kleertjes
Handig voor ouders van (jonge) kinderen: zijn je kids uit hun kleding gegroeid, of laten ze hun speelgoed links liggen? Bij Krijg de kleertjes bied je zelf een pakket met kleding of spullen aan, en voor 2 euro kun je een ander pakket uitzoeken.

Love my bag
Niet alleen kleding, maar ook tassen hoef je niet te bezitten om ervan te kunnen genieten. Love my bag heeft een collectie (designer)tassen die je voor bedragen tussen 50 en 150 euro een week of maand kunt gebruiken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van