Ga naar de inhoud
Beter werken

Creatief denken? Zet jezelf eens voor schut

Toenmalig GroenLinksfractievoorzitter Jolande Sap kreeg hoon over zij gedoogpartner Wilders voordeed hoe hij de stekker uit het kabinet van VVD en CDA moest trekken. Beeld © ANP

Ideeën komen vaak op momenten dat je er helemaal niet op zit te wachten, vlak voor het slapen gaan bijvoorbeeld. En juist als er een beroep wordt gedaan op je creativiteit dan lijkt je hoofd helemaal leeg te zijn.

Dat is op zich niet zo verwonderlijk, want uit onderzoek blijkt dat hoe ouder we worden, hoe meer onze creativiteit afneemt. Hoe meer mensen leren, hoe minder creatief ze lijken te worden, schrijven onderzoekers. Toch heeft ieder mens een zekere mate van creativiteit geërfd, dus het excuus 'ik ben geen creatief type' gaat niet op, schrijft Quartz. 

Een van de manieren om creatieve denkprocessen aan te wakkeren is door jezelf voor schut te zetten, schrijft een Amerikaanse onderzoeker. Volgens hem is het menselijk brein vaak meer gefocussed op het proces in plaats van het uiteindelijke resultaat. Veel mensen zijn bang voor het maken van fouten die nu eenmaal onherroepelijk horen bij het leren van nieuwe vaardigheden.

Wees niet bang!
De onderzoeker, Carol Dweck, heeft dan ook een belangrijke tip: voordat je in staat bent je creativiteit ten volle te benutten moet je bereid zijn om je angsten voor falen opzij te zetten. De lijst van onherstelbare blunders die je kunt maken is namelijk best kort. Er gaat niemand dood als je start-up het niet haalt, je huwelijk loopt (waarschijnlijk/ hopelijk) niet op de klippen als je iets doms zegt tegen je directeur en je baan staat niet op het spel als er geen vervolg-date komt. 

Het zijn volgens haar dan ook niet de eventuele uitkomsten van bovengenoemde scenario's maar het moment zelf en de schaamte die daar bij om de hoek komt kijken. De mogelijkheid dat mensen ons dom vinden, maakt dat we aarzelen actie te ondernemen, terwijl dat nergens voor nodig is.