Carrière

Een loodgieter binnen 2 minuten, druk op de alarmknop

03 maart 2016 19:03 Aangepast: 01 augustus 2017 06:00

Een goede vakman vinden via internet is nog best een klus. Want voordat je het weet betaal je alleen aan tussenpersonen voor je eigen zoektocht. Of je krijgt een niet bestaande sleutelmaker. Oud-RTL-collega Arthur de Leeuw lost dat nu op met een website met klusjesmannen, die ook echt komen én snel.

''Mijn zus had problemen met de cv-ketel, belde tien mensen en uiteindelijk is er nooit iemand komen opdagen'', vertelt De Leeuw, oprichter van de website Zoofy. Via die site heb je in 95% van de gevallen binnen twee minuten een klusjesman gevonden, claimt hij. En voor de zus van Arthur: de loodgieter komt ook echt, binnen het uur.

Je krijgt echt wat je zelf wil
De drie oprichters van Zoofy kennen alle klusjesmannen die meedoen met hun site. Honderden cv-monteurs, loodgieters, elektriciens en bijvoorbeeld ook slotenmakers doen mee. De Leeuw: ''We screenen en spreken iedereen, daar gaat veel energie in zitten van ons. Ik heb nog nooit zo hard gewerkt, maar het is een succes, het is leuk.''

De Leeuw verdient geen geld aan een doorverwijzing, of aan inschrijvingsgeld. Zoofy krijgt juist commissie over de klus die wordt gedaan. Het gaat er niet om hoeveel klussers op de site staan. De klant wordt geholpen en die betaalt de loodgieter. De loodgieter betaalt daar op commissiebasis een deel van. Het verdienmodel is dus anders dan bij bijvoorbeeld Werkspot. 

Fake sleutelmaker
In Amerika heb je de niet-bestaande sleutelmaker, waar de New York Times onlangs een groot verhaal over heeft gemaakt. 

De Leeuw: "in Nederland kennen we deze situatie ook. Als je zoekt op bijvoorbeeld 'Loodgieter Amsterdam' komen er maar 2 echte loodgieters te voorschijn. De rest zijn 'leadpartijen'. Die verkopen dus belletjes.'' Een loodgieter betaalt volgens De Leeuw al gauw zo’n 25 euro per belletje. Dat moet uiteraard worden terugverdiend en dat wordt dus doorberekend aan de klant. Bovendien hebben consumenten geen idee wie ze nu eigenlijk echt aan de telefoon hebben. Soms is het een callcenter in Duitsland dat je in Amsterdam aan een loodgieter of slotenmaker zegt te gaan helpen.

Dat moet een stuk makkelijker kunnen, dachten de mannen van Zoofy afgelopen zomer. Hun missie is om transparantie en gemak in de branche te creëren. "Dus geen gedoe met voicemails, schimmige sites waar je geen idee hebt wie er achter zitten en vakmannen die niet terug bellen en vage prijzen. Gewoon direct bestellen en je wordt geholpen op het moment dat jij graag wilt."

Spoed, oftewel 'Amber Alert'
Bij spoed werkt Zoofy zelfs als een soort 'Amber Alert'. Dan bereik je met één druk op de knop alle loodgieters, elektriciens of cv-monteur in de buurt die met Zoofy samenwerken. Ze krijgen allemaal een sms. Je stelt je vraag en de eerste vakman die op ja drukt, die is er binnen een uur. Volgens De Leeuw heb je in 95% van de gevallen binnen 2 minuten een reactie bij de spoedknop. Voor spoed geldt wel een toeslag van 10% op het uurtarief.

Als je dat wilt kun je ook zelf voor een bepaalde vakman kiezen. Als die vakman niet kan, dan krijg je van hem of haar een sms terug. Binnen een uur zijn er dan 1 tot 10 alternatieven.

Nu nog alles zelf gefinancierd
Zoofy begon in augustus in Amsterdam, met het eigen geld van de 3 oprichters. Nu zitten ze in de hele Randstad van Utrecht tot Rotterdam en over 7 maanden in alle top-50 steden en gemeenten. Met een paar honderd klussers draaien ze dan minstens 1000 klussen per maand. "Die doelstelling is realistisch, daarna moet het verveelvoudigen, het gaat om de massa. Als we dat niet halen, dan moeten we er harder aan trekken. Het systeem staat nu, we kunnen het zelf uitbouwen", aldus De Leeuw.

Nu financieren de oprichters nog alles zelf, er is geen vreemd vermogen. ''Het is ons eigen geld. We draaien vanaf het begin omzet, dus dat gaat financieel prima. We hebben er genoeg geld ingestopt", aldus De Leeuw die niet precies wil zeggen hoeveel.

Duitsland
In 2017 wil Zoofy ook naar Duitsland, om te beginnen naar Berlijn. Dan is er wel financiering nodig en met zijn drieën redden de oprichters het dan niet meer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore