Personal finance

Minder geldautomaten, maar overal maximaal pinnen

31 mei 2017 15:49 Aangepast: 31 mei 2017 15:49

ABN Amro, ING en Rabobank willen in samenwerking met Geldservice Nederland (GSN) hun geldautomaten ombouwen tot een standaardmodel geldautomaat, waar iedereen op dezelfde manier gebruik van zou kunnen maken.

Door de samenwerking hopen de banken dat het mogelijk is met minder automaten evenveel mensen te bedienen. De kans is dus aanwezig dat de pinautomaat die voor jou het minst ver lopen is, wordt aangemerkt als 'overbodig' en verdwijnt.

Minder cash

Maar, minder geldautomaten hebben is ook goed voor de veiligheid, omdat minder automaten beveiligd hoeven te worden. En omdat alle automaten eenvormig zouden moeten worden, zouden we ook af moeten zijn van het probleem dat bij banken waar je geen pashouder bent, je maar één keer per dag mag pinnen.

Het aantal contante betalingen loopt al jaren terug. En dat heeft ook z'n weerslag op het aantal pinautomaten, zeker in dunbevolkte gebieden. De Nederlandsche Bank heeft daarom eind 2016 al gezegd dat het er alles aan zal doen om de bereikbaarheid van cash op peil te houden.

Uitrol in 2018

Voorlopig, zo zeggen de banken, zal er niks veranderen. Pas na de zomer verwachten de banken daadwerkelijke afspraken te gaan maken. In 2018 zou dan begonnen kunnen worden met de uitrol en rond 2020 zouden de nieuwe automaten volledig in gebruik kunnen zijn. Ook andere banken kunnen zich bij het initiatief aansluiten, zegt GSN.

In de toekomst zou je bij elke automaat het maximumbedrag moeten kunnen opnemen, storten en je saldo checken. Je moet er alleen misschien net ietsje verder voor lopen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van