Ga naar de inhoud
Personal finance

Grote pensioenfondsen zakken nog verder weg

Beeld © ANP

De grootste pensioenfondsen staan er weer slechter voor. De dekkingsgraad van ambtenarenfonds ABP, Pensioenfonds Zorg & Welzijn (PFZW) en metaalfondsen PMT en PME is in februari verder weggezakt.

De dekkingsgraad laat zien hoe een fonds er financieel voorstaat. Bij een dekking van minder dan 100 procent heeft een fonds niet genoeg middelen om aan zijn toekomstige verplichtingen te voldoen. Om te bepalen of een fonds maatregelen moet nemen om die situatie te verbeteren, wordt gekeken naar het gemiddelde over de laatste twaalf maanden. Dat is de de zogeheten beleidsdekkingsgraad.

Bij ABP zakte de dekkingsgraad vorige maand naar 88,2 procent, waardoor het gemiddelde over het afgelopen jaar op 97,3 procent kwam. Bij PFZW ging de beleidsdekkingsgraad naar 96 procent, net zoals bij PME. PMT kwam in het afgelopen jaar gemiddeld uit op 97,1 procent.

Last van daling in aandelenkoersen
De pensioenfondsen hebben veel last van de zeer lage rente en kregen in de eerste maanden van dit jaar bovendien te maken met sterke dalingen van aandelenkoersen. De grote fondsen waarschuwden in januari al dat de kans op een verlaging van de pensioenen in 2017 steeds groter werd.