Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Personal finance

Jong geleerd, oud gedaan: zo leer je kinderen met geld omgaan

09 september 2016 09:14 Aangepast: 01 augustus 2017 03:00

Zakgeld: veel ouders worstelen ermee. Hoeveel geld geef je je kind iedere week, hoe ga je om met vriendjes en vriendinnetjes die meer krijgen en wat als je kind alleen maar dure merkkleding wil kopen? Kinderen leren omgaan met geld kan lastig zijn. Wij vroegen twee zakgeldexperts welke vragen ouders hen het meest stellen.

"Kinderen moeten om leren gaan met geld, en de makkelijkste manier om dat te doen is door zakgeld te geven," zegt Gabriëlla Betonville van het Nibud. Net zoals Annelou van Noort is zij zakgeldexpert. Wij onderwierpen ze aan de vijf vragen die ouders het vaakst stellen. 

1. Waarom zou ik mijn kind zakgeld geven?
Waarom is het zo belangrijk dat kinderen zakgeld krijgen? Volgens Van Noort komt dat door de pinpas: "Dat komt vooral door de komst van digitaal geld. Vroeger zagen wij onze ouders betalen met cash of met cheques, daar leerden wij de waarde van geld door herkennen. Als ik nu geld uitgeef met mijn pinpas, zien mijn kinderen het verschil niet tussen een uitgave van vier euro of vierhonderd euro. Het is altijd dezelfde handeling. Kinderen leren daardoor de waarde van geld minder goed kennen, dus het is belangrijk dat we ze een handje helpen."

2. Wanneer begin je met zakgeld geven?
De leeftijd waarop je begint met zakgeld geven, laat zich volgens Betonville makkelijk bepalen. "Die verschilt per kind, maar belangrijk is dat ze een beetje kunnen rekenen en tellen, zodat ze de waarde van geld leren kennen. Als kinderen een jaar of vier zijn en denken dat alles dat glimt waarde heeft, dan heeft zakgeld geven nog echt geen zin. Begin dus met zakgeld geven als ze vijf of zes jaar zijn."

3. Hoeveel zakgeld geef je?
Dan misschien wel de moeilijkste vraag: hoeveel zakgeld geef je je kinderen? Betonville: "Kijk altijd eerst of je zelf genoeg geld hebt om iedere week of maand zakgeld te geven. Als dat zo is, kan je het bedrag bepalen. Dat doe je door met je kind te bepalen wat het met het geld moet doen."

Thumbnail

Sommige kinderen hoeven alleen te sparen met het zakgeld om bijvoorbeeld speelgoed te kopen, terwijl andere kinderen ook zelf cadeautjes moeten kopen voor hun klasgenoten. Van Noort: "Kies een bedrag waarbij dat haalbaar is en maak daar duidelijke afspraken over met je kind." Op de website van het Nibud staan richtlijnen voor de hoogte van het zakgeld.

4. Wat moeten je kinderen met dat zakgeld doen?
Wat kinderen met hun zakgeld moeten doen, hangt volgens Betonville vooral af van de verantwoordelijkheid die ze aankunnen. "Een kind van tien jaar al zijn eigen kleding laten kopen is bijvoorbeeld lastig. Voor een winterjas of goede schoenen moet je sparen en jonge kinderen kunnen dat nog niet. Daarnaast: alles wat kinderen kopen, moet ooit vervangen worden. Als je kinderen een smartphone laat kopen, moet je er dus voor zorgen dat ze ook kunnen sparen voor een nieuwe. Laat de verantwoordelijkheid die kinderen met hun zakgeld krijgen dus stapsgewijs uitgroeien."

5. Hoe leer je kinderen omgaan met reclames?
Iedere ouder kent het wel: loop je met je kinderen door de speelgoedwinkel, willen ze opeens de nieuwe collectables van Frozen, die mooie lipgloss of een grote doos Lego, alleen maar omdat ze het gezien hebben in een filmpje van hun favoriete vlogger. Hoe ga je daar mee om? "Er zijn altijd voorbeelden waar kinderen zich aan optrekken: het kunnen vloggers op YouTube zijn, maar ook reclames en advertenties."

"Belangrijk is in ieder geval dat kinderen zich realiseren dat ze hun geld maar één keer kunnen uitgeven. Het is dus prima als ze echt die lipgloss willen kopen omdat hun idool die ook draagt, maar leg ze dan uit dat er dan geld uit hun spaarvarken verdwijnt. Jongere kinderen begrijpen dat misschien nog niet, laat hen een nachtje over dit soort uitgaven slapen. Vaak zijn ze die collectables dan de volgende dag al vergeten."

Meer op rtlnieuws.nl:
Telefoon, kleding, cadeaus: ouders betalen steeds meer voor kinderen

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van