Ga naar de inhoud
Carrière

Net afgestudeerd en de eerste blockchainspecialist van de Rabobank

Bitcointechnologie, oftewel blockchain, is 'hot' bij banken. Chris Huls (25) trekt de kar bij de Rabobank. "Over vijf jaar hebben we tien nieuwe producten via de blockchain."

Hij reist de wereld af, mag rapporten over de bank van de toekomst doorspitten en geeft al presentaties op congressen. De eerste baan van de 25-jarige Chris Huls is er één waar veel leeftijdsgenoten jaloers op zullen zijn. En het draait allemaal om één nieuwe technologie, die de hele financiële industrie zou kunnen veranderen: de blockchain. 

Het blijft een bijzondere gang van zaken. Wat begon als anti-bankenmunt, bitcoin, wordt nu omarmd door de allergrootste banken. Niet zozeer de valuta bitcoin, maar de onderliggende technologie is door IT-experts en bankiers bestempeld als baanbrekend.

Samen één database

Dat zit zo. De blockchain is een soort gezamenlijke database; van transacties bijvoorbeeld, of contracten. Niemand is eigenaar van die database en een netwerk van computers zorgt voor de correctheid ervan. Dankzij die blockchaintechnologie kun je met een grote of kleine groep partijen één betrouwbare database hebben; zonder dat de ene partij de ander hoeft te vertrouwen.

Nu gaat dat anders; er is altijd één partij, een bank dit geval, die beheerder is van zo’n database. Om elkaar te kunnen vertrouwen als het om transacties gaat, zijn er veelal (meerdere) middenpartijen nodig. En die kun je, dankzij de blockchain, misschien wel wegstrepen. Dat scheelt centen (schatting: 20 miljard dollar) en misschien wel tijd.

Maar ja, een schatting is één. De praktijk is weer iets anders. Banken zijn daarom maar aan het ‘experimenteren’ geslagen. Zowel ING, ABN als de Rabobank hebben innovatieclubjes die aan het kijken zijn of ze wat kunnen met de technologie. Dat geldt overigens ook voor bedrijven als Philips en KPMG.

Net afgestudeerd

Chris Huls struint voor de Rabobank naar de beste voorbeelden uit de praktijk. Anderhalf jaar geleden studeerde hij af en werd hij gelijk de eerste blockchainspecialist bij de bank; inmiddels zijn er nog vijf bijgekomen. Voor zijn studie Business and IT studeerde hij af op de mogelijke gevolgen van de blockchain voor de financiële industrie. Na een berekening kwam hij uit op 1,2 miljoen scenario’s. "Die heb ik maar niet allemaal uitgewerkt, haha."

Dat monsterlijke aantal zegt gelijk wat over de worsteling van de experimenterende banken. De technologie staat nog dermate in de kinderschoenen dat bedrijven nog een beetje zoeken naar de succesnummers. Allemaal snuffelen ze, sommige bouwen al een beetje, maar die ene grote overstap blijft nog even uit.

Thumbnail

Twee populaire stromingen

Huls signaleert twee takken van sport op blockchaingebied bij bedrijven: de registratie van waarde en eigendom (denk aan: snelle transacties en slimme contracten) en de beveiliging van informatie. “Ik denk dat die tweede stroming sneller op gang komt. In Estland bijvoorbeeld, hebben ze een medische database op de blockchain.” Overstappen op de blockchain bij iets als internationale betalingen, is een veel groter project. “Als je betalingen wil ‘disrupten’ dan moet de hele industrie mee. Je kan niet in je eentje overstappen naar andere technologie. Dus dat soort veranderingen duren een stuk langer.”

Dit langzame proces is ook een van de redenen dat de Rabobank nog even niet meedoet met internationale werkgroepen, zoals ING. Die laatste is aangesloten bij R3, een consortium van meer dan 40 banken die samen werken aan mogelijke toepassingen van de blockchain.

Maar volgens Huls moeten we nog heel lang wachten voordat zulke projecten voltooid zijn. "R3 is een lastig project, dat zullen zij ook ondervinden. De technologie die ze ontwikkelen wordt vast state of the art; maar dat duurt een paar jaar. Daarna moet nog de hele industrie mee, en ben je weer jaren verder."

Internet of things

Bij de Rabobank blijft het voor nu bij het bestuderen van mogelijkheden en soms bij het, op kleine schaal, uitproberen van technologie. Momenteel kijkt Huls vooral naar blockchaintoepassingen op gebied van 'Know Your Customer'-beleid. “De bank erkent jou als klant en legt dan via de blockchain vast dat jij kredietwaardig bent. Daarna kun je tegen een andere bank zeggen: kijk de Rabobank heeft mij al goedgekeurd. Dat scheelt een hoop tijd en gedoe.”

Daarnaast kijkt de bank naar de mogelijkheden van de blockchain in combinatie met the Internet Of Things. "Je zou bijvoorbeeld je geleaste wasmachine per X aantal wasbeurten kunnen betalen via de Rabobank-app, waarna de transactie gesetteld wordt via de blockchain. Dan heb je geen aparte wallet meer nodig waar je eerst geld in moet storten."

Open source blockchains

Huls geeft toe: de bank zit nu nog echt in de bestudeerfase. Maar hij verwacht dat daar binnenkort verandering in gaat komen. "Over een paar maanden kunnen sommige projecten wel naar een nieuwe fase. Dan gaan we twee jaar ontwikkelen en testen. Over vijf jaar zijn er tien blockchainprojecten in productie, verwacht ik. Dus dan kunnen klanten er al wat mee."

Welke projecten dat precies worden kan Huls niet zeggen. De bank wacht nog even af wat er uit de markt komt en gaat niet iets from scratch bouwen. "Open source blockchains bijvoorbeeld, kun je gewoon installeren." Ondertussen reist de 25-jarige Huls nog de wereld rond om meer te leren over de technologie, presentaties te geven en te overleggen met andere banken. “Ja ik geef toe: ik heb echt een mooie baan.”