Ga naar de inhoud
Personal finance

Controleer je loonstrookje, er zijn veel fouten volgens CNV

Je gaat er vanuit dat je loonstrookje klopt, maar dat is lang niet altijd het geval. Het CNV bekeek een aantal loonstrookjes en in 3 tot 7 procent zaten fouten.

Vooral werkenden met variabele onderdelen op hun loonstrook hebben te maken met fouten. Het gaat dan om Nederlanders met overuren en onregelmatigheidstoeslagen omdat ze 's avonds, in het weekend of in ploegendienst hebben gewerkt, zegt Gijs Dupont, woordvoerder van vakbond CNV.

Sommige werknemers hebben een loonstrook van twee A4'tjes, aldus Dupont. Voor degenen die niet variabel werken is dat meestal minder dan de helft.

Naast variabele onderdelen op de loonstrook worden er ook fouten gemaakt met het indelen van werknemers in schalen. Zo wordt in sommige gevallen iemand ingedeeld in een lagere functie. 

'Tot honderden euro's verschil'
Het CNV heeft ondertussen al zo'n 500 loonstroken bekeken. In zo'n 3 procent zitten echte fouten en in nog eens 3 tot 4 procent zijn er twijfels. Het gaat niet altijd om grote bedragen, het varieert van enkele euro's tot een paar honderd euro. Dat is toch nog altijd een flink bedrag.

Uitschieter was een werknemer die over een periode van vijf jaar in totaal 7500 euro te weinig vakantiegeld had gekregen. Misschien dat het bedrag eigenlijk nog hoger was, maar je kunt niet langer dan vijf jaar geld vorderen.

Ieder jaar zijn er weer fouten. Vorig jaar controleerde het CNV 2000 loonstroken, dit jaar verwacht de vakbond er zo'n 5000 te controleren. Het beeld dat nu naar voren komt verschilt niet veel van dat van vorig jaar.

Honderdduizenden gedupeerd?
Als je de lijn zou doortrekken, dan zouden fouten in 3 tot 7 procent van de loonstroken betekenen dat bij honderdduizenden mensen geen goede bedragen op de loonstrook staan. Of dit ook echt het geval is durft het CNV niet te zeggen.

Het is volgens de woordvoerder niet zo dat er sprake is van een stijging van het aantal fouten. ''Het is meer een constante."

'Meesten hebben niet voldoende kennis'
CNV startte vorige week de 'Campagne looncontrole'. De bond controleert dan handmatig of de loonstrook klopt met de cao of het arbeidscontract. ''Je loonstrook moet gewoon goed zijn, in het overgrote deel van de gevallen is dat ook het geval, maar de meeste mensen hebben niet de kennis om in detail te controleren of de bedragen kloppen'', aldus Dupont.

Elk jaar zijn er weer wijzigingen in de fiscale wet- en regelgeving. Volgens Dupont zijn die dit jaar niet groter dan in eerdere jaren.

Bron: RTL Z
Meer over