Life

ECB: inflatie loopt op, maar loonstijgingen blijven achter

19 januari 2017 15:15 Aangepast: 29 juli 2017 04:00

Na jaren van zeer agressief monetair beleid van de Europese Centrale Bank gaat eindelijk de inflatie in Europa wat omhoog. De geldontwaarding was in december zelfs 1,1 procent op jaarbasis. Nog lang geen 2 procent, maar de doelstellingen van de ECB komen wat meer in zicht dan eerder.

Toch ziet ECB-president Mario Draghi geen echt hogere prijzen voor de lange termijn, de ECB is nog niet waar ze willen zijn: "De inflatie loopt nu wel sneller op dan verwacht, maar onderliggend zien we nog geen overtuigend oplopende trend van de inflatie."

Verder stimuleren als nodig 

Draghi wijt dat aan twee zaken. De inflatie loopt alleen verder op door de stijgende energieprijzen en de ECB ziet geen hogere lonen in Europa: de loonstijgingen blijven achter.

Draghi ziet het daarom als een 'luxeprobleem' om te praten over de afbouw van de stimuleringen van de ECB. "Van tapering is nu nog geen sprake en er wordt ook niet over gesproken, deze maand niet en vorige maand ook niet", aldus Draghi op de persconferentie in Frankfurt.

Als de inflatie toch weer gaat tegenvallen dan staat de ECB klaar om de economie nog verder te stimuleren.

Krijgt de ECB de inflatie op 2 procent?

De ECB houdt de rente die banken van de centrale bank krijgen op min 0,4 procent. Ook blijft de ECB in ieder geval het hele jaar 2017 voor 60 miljard euro aan (staats)obligaties opkopen. De centrale bank benadrukte wel dat het opkoopprogramma indien nodig langer kan doorlopen, en in ieder geval totdat er bewijs is van een aanhoudende verandering in de ontwikkeling van de inflatie. 

De ECB hoopt de Europese economie te stimuleren zodat de gemiddelde inflatie in de Eurozone op of net onder de 2 procent komt. De ECB ziet 2 procent inflatie als prijsstabiliteit en als smeermiddel voor de economie. 2 procent gemiddeld betekent ook dat landen met een lage inflatie niet in deflatie-scenario's van gestaag dalende prijzen terecht komen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van