Rijden kleine elektrische auto’s straks op rotte appels? Onderzoekers van het Karlsruhe Institute of Technology hebben een manier gevonden om vergane appels te gebruiken voor het maken van batterijen.
Normaal gooien we rotte appels natuurlijk snel weg: we kunnen ze niet meer eten. Maar onderzoekers van het KIT hebben ontdekt dat je een flink deel van zo’n verrotte appel kunt gebruiken voor het maken van een sodium-ion batterij.
In ontwikkeling
Sodium-ion batterijen zijn nog in ontwikkeling. In onze elektronica bevinden zich nu nog lithium-ion batterijen. Maar lithium wordt steeds schaarser en daarmee steeds duurder.
Volgens de wetenschappers is deze rotte appelbatterij een belangrijke doorbraak. In de nieuwe batterij zit geen cobalt, een dure en milieuonvriendelijke stof, zoals bij lithium-ion batterijen. Daarnaast ontwikkelden de wetenschappers materiaal waarmee de sodium-ion batterij een stuk efficiënter wordt.
Daarmee heeft de rotte appelbatterij de potentie om een grote rol te gaan spelen in de transitie naar een ander energiesysteem.
Wordt de batterij nog verder ontwikkeld, dan zou hij kunnen worden gebruikt voor consumentenelektronica en elektrische auto’s.