Ga naar de inhoud
Life

ECB: de rente blijft nog heel lang heel laag

De ECB heeft vandaag de rente die banken aan de centrale bank moeten betalen verlaagd naar 0 procent. President Mario Draghi stelde in een toelichting dat de rente nog heel lang heel laag staat, maar dat de rente niet verder wordt verlaagd: "We verwachten niet dat de rentes verder verlaagd moet worden, maar de situatie kan veranderen."

Draghi waarschuwde de financiële wereld dat de rentestanden voor langere tijd op het huidige niveau blijven. "De rente in de eurozone blijft nog heel lang heel laag", aldus Draghi in een toelichting op de verrassende renteverlaging.

De rente blijft nog 'geruime tijd' op het huidige lage niveau, zei Draghi. Hij voegde daaraan toe dat die periode aanzienlijk langer zal duren dan de periode waarin de ECB obligaties opkoopt bij banken. Dat programma loopt vooralsnog tot maart volgend jaar.

Bankbiljetten drukken
Met de verlaging van donderdag lijkt de rente voorlopig wel het dieptepunt te hebben bereikt, gaf Draghi verder aan. "Op basis van de huidige inschattingen voorzien we geen verdere verlagingen'', stelde hij. De ECB zal zich, zo nodig, meer richten op andere maatregelen om de inflatie en de economische groei te stimuleren.

De ECB kan als Europese centrale bank geld scheppen, bankbiljetten drukken. Ook digitaal. Met het gratis gecreëerde geld kan de economie worden gestimuleerd.