Ga naar de inhoud
Carrière

Zo versla je de robotisering als werknemer

Een winkel met robotpersoneel in Japan. Beeld © EPA

In de toekomst hebben we meer kennis nodig om ons werk te blijven doen, schrijft de OESO in een rapport over de arbeidsmarkt. Maar hoe bereid je jezelf daar het beste op voor? RTL Z zet de meest praktische tips uit het onderzoek op een rij.

1. Studeren, studeren, studeren

OESO is negatief over onze huidige arbeidsmarkt: voor 35 tot 60 procent van alle banen in Nederland staan nu of in de toekomst (deels) op de tocht door automatisering. Dat betekent niet perse dat je héle baan op het spel staat, maar misschien wel bepaalde taken. Benieuwd of jouw toekomstige beroep kans maakt om overgenomen te worden door robots? Zoek het op in onze tool

Mocht je de dreiging al zien aankomen, kun je jezelf daar nu al op voorbereiden. In Nederland ontbreekt een elektronische databases om je daarbij te helpen, schrijft OESO. Gelukkig zijn er andere landen waar wel zo'n hulpmiddel beschikbaar is.

Kijk op de sites Skillsroute en Pathsource of Uvisor om te zien wat je nog meer zou kunnen doen met je huidige of nieuwe studie. Doorleren is overigens niet alleen de verantwoordelijkheid van de werknemers, benadrukt OESO. Maar Nederlandse werkgevers zouden nog onvoldoende aandacht hebben voor het onderwerp. 

2. Verbeter je communicatieskills

Nederlandse werknemers geven zelf aan te weinig sociale en emotionele vaardigheden te hebben. Dat is een probleem, want door de robotisering van de arbeidsmarkt zijn deze skills juist van belang, omdat dat dat vaardigheden zijn die robots niet hebben. "Het succes van de Nederlandse bevolking, hun economie en de samenleving in het algemeen zal afhangen van de ontwikkeling van sterke cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden", schrijven de wetenschappers stellig.

Moet je nu meteen in therapie? Nee hoor. Let op anderen en observeer hun gedrag. Jongeren (24-39 jaar) geven vaker aan minder goed te zijn in communicatie dan hun oudere collega's. Volgens OESO zou dat kunnen betekenen dat je dit soort zaken uiteindelijk daarom ook vaak op het werk zelf leert. Toch raden ze docenten en de overheid aan hier meer aandacht aan te besteden op school. 

3. Trial and error

De Nederlandse overheid heeft vervolgstudies flink duurder gemaakt, maar gelukkig telt niet alleen officiële educatie. 'Informele opleidingen' worden gezien als de belangrijkste methode om jezelf als werknemer te verbeteren.

Kort gezegd zou je kunnen zeggen: probeer nieuwe dingen uit. Een derde van de Nederlanders zegt vooral dingen te leren door iets simpelweg uit te proberen. Superbelangrijk, zegt OESO. Een bijna even grote groep leert van zijn baas of collega's. Maar daar zit ook een risico: wie flexibel werkt, bijvoorbeeld als zzp'er, kan daardoor vaker buitengesloten worden en dus minder goed de veranderingen bijbenen.

4. Sectoren waar het meeste werk in te vinden is

In 2020 hebben we een tekort aan bepaalde beroepen doordat er te weinig studenten afstuderen in de specifieke richtingen die daarvoor nodig zijn. De onderzoekers hebben wel hoop dat het tekort over een paar jaar beperkt zal blijven, door de maatregelen die de Nederlandse overheid nu al neemt.

Zoals het er nu uitziet, zijn er volgens OESO in deze sectoren de meeste werknemers nodig:

  • Productie
  • Bouw
  • Bedrijfsdiensten (IT, technisch advies)
  • Gezondheidszorg
  • Onderwijs (in mindere mate)