Ga naar de inhoud
Life

Universiteit verbiedt hoedjegooien wegens 'gevaar'

Afgestudeerd? Hoedje in de lucht! Zo gaat het al sinds mensenheugenis op Engelse universiteiten. Maar de University of East Anglia verbiedt het nu: het is namelijk veel te gevaarlijk.

Volgens de universiteit zijn er de afgelopen jaren meerdere ongelukken gebeurd met het in de lucht gooien van de 'mortarboards' (metselborden) zoals de academische baretten worden genoemd. Die zouden hard aan kunnen komen, als ze hun weg terugvinden naar de aarde. Of het hoofd van een mede-student.

Een woordvoerder laat aan universiteitsblad The Tab weten dat dit ‘een onacceptabel risico’ is. "We willen er zeker van zijn dat niemands afstudeerdag verpest wordt door vermijdbaar letsel."

Photoshoppen maar

Wil je toch een foto met ronddwarrelende hoofddeksels? Geen probleem. Voor acht pond extra photoshopt de fotograaf er gewoon een paar baretten bij. De enige voorwaarde is dat de studenten dan de beweging van het gooien moeten faken.

Niet iedereen is enthousiast over de nieuwe regels. Literatuurstudente Alice Cachia zegt tegen The Tab: "Dit is helemaal doorgeslagen regelgeving." Ze is boos, omdat ze zich nogal op het moment verheugd. 

Geen ongelukken bij Nyenrode

Op Business Universiteit Nyenrode, waar ze de hoedjes over het algemeen 'studentencaps' noemen, bestaat de traditie ook. Daar hebben zich, voor zover bekend, overigens nog nooit ongelukken voorgedaan met de hoofddeksels, laat een woordvoerder weten.