Ga naar de inhoud
Life

ABN Amro in aandelen-index Stoxx Europe 600

Het aandeel ABN Amro wordt per 20 juni toegevoegd aan de Stoxx Europe 600 Index. Daardoor stappen mogelijk meer (index)beleggers in het fonds.

Gisteren maakte de exploitant van de index van Deutsche Börse de opname van ABN Amro bekend.

De bank, die sinds gisteren ook gevolgd wordt door Goldman Sachs met een neutral-advies, ging november vorig jaar naar de beurs maar is nog grotendeels in handen van de Nederlandse staat.

Opname in index lokt vraag indexbeleggers uit

Als de aandelen van een beursfonds in een index worden opgenomen, dan lokt dat veelal meer vraag uit, omdat indexvolgers ook aandelen van dat bepaalde bedrijf gaan kopen, legt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra uit. ABN Amro komt per 20 juni in de index. De weging van de bank, die bepaalt hoeveel aandelen indexbeleggers 'moeten' kopen, wordt pas op 10 juni bekend. 

Volgens beursanalist Corné van Zeijl van Actiam is de opname van ABN Amro in de MSCi Europe index per 31 mei waarschijnlijk nog belangrijker voor ABN Amro.

Op verlies sinds beursgang

Het aandeel ABN Amro, dat eerder al promoveerde naar de Amsterdamse hoofdgraadmeter AEX, eindigde gisteren 3,2 procent hoger op 17,63 euro en noteert daarmee nog altijd iets lager dan de introductiekoers bij de beursgang vorig jaar.

ABN Amro is dit jaar één van de slechtst presterende fondsen aan de Amsterdamse beurs. Dat is niet alleen voor beleggers die het aandeel hebben gekocht een strop, maar zeker ook voor de staat. Vanaf deze week mag de overheid namelijk het verkopen van aandelen weer hervatten.

Lijkt geen goed moment voor volgende tranche

In eerste instantie werd 22 procent van de aandelen naar de beurs gebracht. Daarbij is afgesproken dat de staat zeker zes maanden zou wachten met de tweede pluk aandelen. Die zes maanden zijn nu om, maar het is maar zeer de vraag of dit een goed moment is om nieuwe aandelen te verkopen.

Als Nederland namelijk nog winst zou willen maken op ABN, dan zou het restant van de aandelen verkocht moeten worden tegen een gemiddelde prijs van ruim 24,60 euro. Ieder aandeel dat voor minder van de hand wordt gedaan, maakt het moeilijker om uiteindelijk quitte te spelen, of zelfs winst te maken.

Verlies op nationalisatie lijkt waarschijnlijk

Dat scenario lijkt op dit moment dan ook zeer onwaarschijnlijk geworden. De koers zou maar liefst 44 procent moeten opveren, om dit mogelijk te mogelijk te maken.

Op dit moment lijdt de Nederlandse belastingbetaler een virtueel verlies op ABN Amro van 5,1 miljard euro. Dat komt neer op zo'n 660 euro per huishouden.

Dit is een artikel van