Ga naar de inhoud
Personal finance

'Airbnb-reizigers zijn gierig en rijk'

Uit onderzoek van Morgan Stanley blijkt dat 66 procent van de gebruikers meer dan 75.000 dollar per jaar verdienen Beeld © ANP

Airbnb-gebruikers zijn een beetje de Dagobert Ducks onder de reizigers; ze zitten op een flinke berg geld, maar geven dat maar mondjesmaat uit.

De website bemiddelt tussen reizigers die graag ergens goedkoop willen slapen, en huizenbezitters die woonruimte over hebben en graag wat bijverdienen.

Uit onderzoek van Morgan Stanley blijkt dat 66 procent van de gebruikers meer dan 75.000 dollar per jaar verdienen, schrijft Marketwatch.com. "Dat is in tegenstrijd met de overheersende gedachte dat gebruikers vooral studenten, starters en mensen met een lager inkomen zijn", schrijft de bank in het rapport.

Nederland
Ook in Nederland zijn 'social travel sites' als Airbnb, Wimdu en Couchsurfing vooral populair onder de rijkere reizigers. "Hoe hoger de sociale klasse, hoe aantrekkelijker mensen het vinden om op deze manier te boeken", laat NBTC-NIPO, een onderzoeksbureau op het gebied van vakantie, vrije tijd en zakenreizen, aan RTL Z weten.

Nederlandse mannen vinden de websites aantrekkelijker dan vrouwen. Voornamelijk 18 tot 34 jarigen voelen zich er het meest toe aangetrokken. Reizigers uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag maken het meest gebruik van de mogelijkheid en staan er ook meer voor open.

Kleine markt
"Een groeiende groep reizigers is meer en meer op zoek naar een 'leven als een local'- beleving", zegt woordvoerder Thérèse Ariaans. "Immers, de kans dat je buiten de gebaande paden gaat op aanraden van een local is groot." In Nederland is de markt groeiende, maar nog relatief beperkt. In totaal maakte zes procent van het aantal vakantiegangers in de afgelopen drie jaar wel eens gebruik van de mogelijkheid.

Als je kijkt naar het aantal buitenlandse vakanties, boekte 0,8 procent van de Nederlandse reizigers via een social travel site. Dat aandeel is piepklein, want reisorganisaties hebben nog steeds 26 procent van de markt in handen. In totaal is één procent (160.000) van de accommodaties in het buitenland geboekt via een site als Airbnb. 

Zakenreizigers
Airbnb wil zich sinds vorige week ook focussen op zakenreiziger, maar de onderzoekers van Morgan Stanley hebben er weinig vertrouwen in dat dit een succes gaat worden. Slechts zeven procent van de gebruikers overnacht maar één nacht via Airbnb. In traditionele hotels ligt dat aandeel op een vierde. De zakelijke gebruiker is vermoedelijk minder goed te porren voor het avontuurlijke alternatief vanwege zorgen over veiligheid en privacy.