Carrière

Hoe speel je als bedrijf in op jonge zzp'ers?

16 mei 2016 17:20 Aangepast: 31 juli 2017 11:30
Beeld © ANP

Zzp'ers worden gelukkig van vrijheid en uitdaging, is het vooroordeel. Opvallend is de uitkomst van een onderzoek onder 660 jonge zelfstandigen, waaruit het tegendeel blijkt. Wat willen ze dan wel?

Twintigers en dertigers blijken vooral geld het belangrijkst vinden. Driekwart (73 procent) is tevreden met 'meer winst'. Bij oudere generaties geeft slechts 47 procent hetzelfde antwoord, blijkt uit onderzoek van FastFlex, een bemiddelaar voor zzp'ers .  

Tegelijkertijd kopen kopen ze minder vaak dure pakken of auto's, want ze hechten minder waarde aan een professionele uitstraling. Slechts 30 procent vindt dit belangrijk, tegenover meer dan de helft van de oudere generaties.

'Zzp'ers gaan in collectieven functies overnemen'
De jongere generatie zzp'ers wil als flexibel gezien worden, denkt het bedrijf. "Verwacht wordt dat collectieven bestaand uit zelfstandige professionals steeds meer functies binnen grote bedrijven overnemen", zegt Niels Huismans, Business Developer bij FastFlex.

Het grote verschil met eerdere generaties is dat twintigers en dertigers zich echt willen kunnen identificeren met een organisatie. Volgens de onderzoekers zijn ze op zoek naar een diepere verbinding met de organisatie. Het ontbreken van een connectie zou dan ook een dealbreaker kunnen zijn.

Meer gelijkwaardigheid
Organisaties zouden daarom moeten letten op gelijkwaardigheid tussen vaste en flexibele schil, denkt Huismans. "Ook het loslaten van zzp’ers hoort bij de normale gang van zaken. Als je goed bent geweest voor externe professionals, komen zij vanzelf weer terug."

Overigens sturen verschillende bedrijven momenteel zzp’ers de laan uit vanwege nieuwe wetgeving. Door deze terughoudendheid lopen ondernemers inkomsten mis. Een aantal grote aannemers wil bijvoorbeeld alleen nog maar met een flinke groep ondernemers in zee als ze zich laten inhuren via een tussenpersoon. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore