Life

'Shell krijgt het lastig met uitkering dividend'

04 mei 2016 18:21 Aangepast: 31 juli 2017 14:00

Beleggers hadden wederom een pechdag op de aandelenmarkt. Royal Dutch Shell was de boosdoener. Opvallend, want de cijfers die ze vandaag naar buiten brachten waren beter dan verwacht, vertelt RTL Z-beurscommentator Hans de Geus in Z Today.

Aanvankelijk steeg het aandeel dan ook, maar na verloop van tijd werd toch de min gekozen. "Het is misschien ook niet zo gek als je dieper in die cijfers duikt. Als je de belasting niet meerekent, draaien ze eigenlijk verlies op dit moment."

De omzet was 49 miljard euro dit kwartaal. Vorig jaar was dat nog 66 miljard dollar, een afname van 35 procent. De kosten waren 50 miljard dollar, "maar door een teruggave van de belasting kwam er toch nog een plusje uit", zegt De Geus.

'Shell heeft het dividend nodig'
In deze kosten zit ook het dividend inbegrepen: 9 miljard euro. "Het is ook wel nodig om dat te handhaven, anders was de koers nog veel verder omlaag gegaan. Mensen kopen het aandeel Shell nu gewoon omdat je er een uitkering op krijgt. Om het dividend te handhaven, moeten alle zeilen wel bijgezet worden."

De strategie van Shell is redelijk vaag geworden: het bedrijf gaat minder investeren. "Mijn punt is een beetje: als je denkt dat de olieprijs aantrekt (en daar gaan ze vanuit), dan zou je juist op dit moment meer moeten investeren. De schepen om te zoeken naar olie en gas zijn goedkoper dan ooit. Dus dat spreekt elkaar een beetje tegen", zegt De Geus.

Shell wil daarnaast investeren in windmolenparken. Dat lijkt de Geus een slecht plan. "Laat dat alsjeblieft aan iemand anders over. De prijsdynamiek en de manier om in die sector geld te verdienen is zo anders dan het kraken van olie en daar derivaten van maken, chemische producten en benzine."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van