Ga naar de inhoud
Moet wel 1 miljoen betalen

Nederlandse fraudeur ontloopt schadeclaim van 127 miljoen euro

Rotterdams Nidera kan fluiten naar 127 miljoen euro. Beeld © ANP

Een sjoemelende biobrandstoffenhandelaar van het Rotterdamse handelshuis Nidera hoeft de door zijn voormalige werkgever ingediende schadeclaim van 127 miljoen euro niet te betalen. Toch loopt de fraudeur een flinke scheur in de broek op. Van de rechter moet hij het bedrijf bijna één miljoen euro betalen. 

Dat blijkt uit een dinsdag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Rotterdam. Volgens de rechter fraudeerde de werknemer wel, maar kan het bedrijf niet hardmaken dat het door het gesjoemel tientallen miljoenen aan schade leed.

Frauderende handelaar

Nidera is een van de grootste agrarische grondstoffenhandelaren ter wereld, en is sinds in 2014 in handen van het Chinese staatsbedrijf Cofco. Rond diezelfde tijd ontdekte het bedrijf een megafraude, waardoor het een kwart miljard dollar moest afschrijven.

Werknemer
Lees ook:
Werknemer steelt half miljoen, werkgever eist miljoen terug

De fraude zou deels zijn gepleegd door een manager van de afdeling biobrandstoffen. Door zijn gesjoemel leken de resultaten van zijn afdeling veel beter dan ze in werkelijkheid waren.

Nidera zette de handelaar op straat en deed aangifte. In 2021 werd de Nederlander veroordeeld, maar slechts tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een taakstraf van 180 uur. De straf viel zo licht uit, omdat niet alle ten laste gelegde feiten konden worden bewezen.

Schadeclaim

Daarmee was de zaak voor de fraudeur echter niet voorbij. Zijn voormalige werkgever spande een civiele zaak tegen de man aan, inclusief een gigantische schadeclaim van 127 miljoen euro.

In een tussenvonnis oordeelde de rechter in oktober 2022 al dat de man inderdaad schuldig was aan valsheid in geschrifte en belangenverstrengeling, en ook schadeplichtig was. De hoogte van de schade moest echter nog worden vastgesteld. Ook vond de rechter destijds dat de man ten onrechte bonussen had ontvangen.

Nepwinst

Dat was een voor de ex-werkgever hoopgevende tussenuitspraak. Maar uit de gisteren openbaar geworden einduitspraak blijkt dat het handelsbedrijf niet wist hard te maken dat de man ofwel opzettelijk schade veroorzaakte, ofwel dat er een oorzakelijk verband was tussen het gesjoemel en de gestelde schade.

Zo was een deel van de door het bedrijf opgevoerde schade het gevolg van afschrijvingen van eerder geboekte winst, die nep bleek te zijn. De rechter erkent dat die afschrijvingen boekhoudkundige verliezen opleverden. Maar omdat de winsten nooit hebben bestaan, kan Nidera die verliezen niet opvoeren als schade. 

Toch miljoen betalen

Toch kan de frauderende handelaar niet helemaal opgelucht ademhalen. Eerder oordeelde de rechter al dat hij ruim 412.000 euro aan ten onrechte opgestreken bonussen moet terugbetalen. Dat oordeel blijft in stand.

Fraudeur
Lees ook:
Fraudeur moet 412.000 euro aan bonussen terugbetalen

En daarbij blijft het niet. De man moet zijn oud-werkgever een boete van 200.000 euro betalen, wegens het uitoefenen van nevenactiviteiten die 'flagrant in strijd waren met zijn arbeidsovereenkomst'. En ten slotte moet hij opdraaien voor bijna 320.000 euro aan onderzoekskosten.

Nidera had overigens de betaling van zo'n 7,5 miljoen euro aan boetes en onderzoekskosten geëist.

Vermogen geslonken

Al met al moet de man nu 932.000 euro ophoesten. Of hij daartoe in staat is, is nog onduidelijk. Tijdens de rechtszaak stelde zijn werkgever dat hij niet transparant zou zijn over zijn inkomen en zijn vermogen. 

De man zelf wees erop dat zijn vermogen afgelopen jaren danig is geslonken, vooral door de 'exorbitante bedragen aan rechtsbijstand' die hij tijdens de acht jaar lang slepende rechtszaak kwijt was. 

Advocaten Jan Bart van de Hel van de werkgever laat weten dat Nidera-eigenaar Cofco 'het vonnis bestudeert' en nog geen commentaar wil geven. De voormalige advocaat van de werknemer belde niet terug na een verzoek om toelichting.