Ga naar de inhoud
Voorlopige raming

Inflatie loopt weer op in januari: leven 3,2 procent duurder

Bezoekers aan de Horecava, de beurs voor de horeca. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

De - korte - periode waarin de prijzen voor levensonderhoud wat minder hard stegen, is weer voorbij. De inflatie in januari is 3,2 procent, waar de prijzen in december 2023 nog met 1,2 procent stegen ten opzichte van dezelfde maand in 2022.

Het gaat om de eerste raming van het inflatiecijfer. Die is nog op basis van onvolledige brongegevens, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het volledige cijfer wordt volgende week donderdag gepubliceerd. 

Energieplafond verdwenen

Dat het leven toch weer iets duurder werd, is onder meer te wijten aan het vervallen van het prijsplafond op energie en het effect daarvan op de energierekening van consumenten. Energie werd in de afgelopen maanden fors goedkoper, en dat drukte het inflatiecijfer dus flink. 

Daling
Lees ook:
Daling energieprijzen dempt inflatie: 3,8 procent in 2023

Met het vervallen van de overheidssteun aan het begin van dit jaar, kan het zijn dat huishoudens weer meer voor hun energie betalen. En daarmee neemt de invloed van de dalende energieprijs op de inflatie af. Die daardoor dus weer hoger wordt.

Horeca en zorg

De prijzen van boodschappen zijn in de afgelopen maand met 4,2 procent iets minder hard gestegen dan in december. Daar staat weer tegenover dat diensten - denk aan je telefoon- en internetabonnement, horecabezoek of zorg - met 4,8 procent in een sneller tempo duurder werden dan eind vorig jaar. 

Inflatie?
Lees ook:
Inflatie? Deze producten werden juist goedkoper