Ga naar de inhoud
Winkeliers niet voorbereid

Nieuwe bankpas komt te vroeg: problemen met betalen

Foto ter illustratie Beeld © ANP Foto

Klanten van onder meer Triodos Bank die onlangs een nieuwe betaalpas hebben gekregen, kunnen daar nog niet overal mee betalen. De nieuwe betaalpas vereist een update of vervanging van alle betaalautomaten in Nederland. Maar die is nog niet door alle winkeliers uitgevoerd.

Nederlandse banken stoppen de komende tijd met het uitgeven van pinpassen met het Maestro-logo (van Mastercard) en V-PAY (van Visa). Buiten Europa kun je vaak niet met deze passen betalen en ermee afrekenen in webshops is ook lastig.

In plaats van Maestro en V-PAY krijg je als klant van een Nederlandse bank daarom op den duur een Master Debitcard of een Visa Debit. Daarmee kunnen bovenstaande zaken wel.

Oorspronkelijk was het plan dat deze overstap afgelopen zomer al zou zijn afgerond. Dat bleek voor grote banken niet haalbaar, maar kleinere spelers, zoals Triodos Bank, zijn inmiddels al wel begonnen met het vervangen van de kaarten. De nieuwe kaarten blijken echter nog niet overal te werken. 

Vanaf
Lees ook:
Vanaf dinsdag in heel Nederland inchecken met bankpas in trein

De uitrol vereist van winkeliers, horecazaken en wie verder ook maar een betaalautomaat heeft, dat zij die apparaten geschikt maken voor de nieuwe kaarten. Afhankelijk van de betaalautomaatleverancier kunnen zij dit doen door de software te updaten of door een nieuwe betaalterminal te plaatsen.

Niet betalen met nieuwe pas

Lang niet alle winkeliers hebben dat gedaan. RTL Z ontving van meerdere Triodos-klanten klachten dat zij met hun nieuwe pas niet bij alle winkels kunnen betalen. Triodos Bank erkent deze verhalen. 

"We hebben een beperkt aantal klachten van klanten hierover gekregen", zegt woordvoerder Koen Jonker. "Een deel van deze klachten hing samen met het feit dat klanten hun betaalpas nog niet geactiveerd hadden met pincode."

Het gaat dan om klanten die contactloos willen betalen, wat pas werkt met een nieuwe pas als je eerst een keer mét pincode hebt gepind of betaald.

Geld
Lees ook:
Geld opnemen zonder betaalpas kan binnenkort ook bij ING

Klanten kunnen het melden bij Triodos als een winkelier de betaalautomaat nog niet heeft aangepast, zegt Jonker. De meldingen worden verzameld door koepelorganisatie Betaalvereniging Nederland. De desbetreffende winkeliers krijgen vervolgens van hun eigen bank een seintje dat ze hun betaalautomaat aan moeten passen. 

Naast Triodos geven ook Knab en Van Lanschot de nieuwe betaalpassen al uit. Grootbanken als ING en ABN Amro beginnen hier pas in de loop van volgend jaar mee. Betaalpassen die nog niet zijn gewisseld, blijven overigens ook gewoon geldig tot hun verloopdatum. 

Als je een nieuwe betaalpas ontvangt van je bank, komt de oude op een gegeven moment wél te vervallen.