Ga naar de inhoud
Moet geld terugbetalen

Hoofd administratie steelt 1,8 miljoen euro van groothandel kerstdecoratie

De werkgever van de man importeert kerstdecoratie. Beeld © ANP

Een hoofd van de afdeling administratie heeft ruim 1,8 miljoen euro gestolen van zijn werkgever, een Noord-Hollandse groothandel in decoratieve artikelen. De man maakte het bedrag in negen jaar over naar rekeningen van hemzelf en zijn vrouw. Het bedrijf ontsloeg hem, en probeert het geld terug te krijgen.

Dat blijkt uit een gisteren openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Noord-Holland.

Hoofd administratie

De man werkte al sinds 1986 als hoofd van de administratie voor de groothandel uit de regio Alkmaar, die decoratieve artikelen als kerstversiering, kussentjes en lampen importeert en verkoopt.

Begin 2022 wees huisbank Deutsche Bank het bedrijf op dubieuze overschrijvingen naar rekeningen van de man en zijn vrouw, onder het mom van zakelijke betalingen aan leveranciers. Daarop zette de werkgever de man op non-actief en startte een onderzoek.

Ruim 1,8 miljoen

Daaruit bleek dat de administrateur tussen 2013 en 2022 in totaal ruim 1,8 miljoen euro had overgemaakt naar rekeningen die op zijn naam stonden, en op naam van zijn vrouw en haar schoonheidssalon. Daarop ontsloeg de groothandel de man, en stapte naar de rechter om het geld terug te eisen.

Diefstal
Lees ook:
Diefstal reden nummer 1 voor ontslag op staande voet

Voor de rechtbank erkende de werknemer dat hij het geld onterecht had overgeschreven, en zei daarvan 'veel spijt' te hebben. Ook zegt hij de schade te willen vergoeden. Wel betwistte de man aanvankelijk nog de hoogte van het bedrag. Ook vond hij dat de bedragen die hij langer dan vijf jaar geleden verduisterde, zijn verjaard.

Bonussen

Als verklaring voor de overschrijvingen voerde de administrateur aan dat hij zichzelf van de directie van het bedrijf bonussen mocht uitkeren, die vanwege fiscale redenen in de boekhouding moesten worden 'weggewerkt'. Daarvoor had hij facturen van leveranciers vervalst, en het geld naar zichzelf overgeschreven.

Hij zei het moeilijk te kunnen verkroppen dat hij nu als schuldige werd aangewezen, terwijl hij zou hebben gehandeld in opdracht van zijn leidinggevende.

Ongeloof

Uit de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland blijkt dat de kantonrechter in Alkmaar helemaal niets gelooft van het bonussenverhaal. Zo zijn de verduisterde bedragen te hoog in relatie tot zijn gewone salaris. Volgens zijn werkgever ontving de man jaarlijks een bonus van zo'n 7000 euro.

Ook vindt de kantonrechter dat de 'gewiekste manier' waarop het geld werd weggesluisd niet op legitieme bonusbetalingen duidt. Ten slotte blijkt volgens de rechter uit gegevens van Deutsche Bank dat het wel degelijk gaat om een bedrag van ruim 1,8 miljoen euro.

Terugbetalen

Alleen al omdat de administrateur uiteindelijk erkende dat de betalingen onrechtmatig waren, acht de rechter opzet bewezen. Daarom moet de man het volledige bedrag aan zijn voormalige werkgever terugbetalen.

Zijn vrouw is aansprakelijk voor ruim 750.000 euro van het totale bedrag. Haar verweer dat zij niets van de betalingen wist, omdat haar man alle administratie voor haar en haar bedrijf deed, veegde de kantonrechter van tafel.

Pushen
Lees ook:
Pushen van zieke werknemer kost bakkerij 71.000 euro