Ga naar de inhoud
Huren stijgen meer dan lonen

Huurders steeds groter deel inkomen kwijt aan huur, kopers juist minder

Eerder deze maand werd er door de FNV een mars voor bestaanszekerheid georganiseerd. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

Huurders zijn een steeds groter deel van hun inkomen aan de huur en woonlasten kwijt. Tegelijkertijd besteden huiseigenaren juist minder van hun inkomen aan wonen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Woonbond, de belangenorganisatie voor huurders. In 2009 was een huurder nog gemiddeld 31,5 procent van het inkomen kwijt aan de huur, energie en gemeentebelastingen.

Inmiddels is dat gestegen naar 33,2 procent.

Bij huiseigenaren is het deel van hun inkomen dat ze moeten betalen aan woonlasten juist gedaald, van 29,3 procent in 2009 tot 22,4 procent.

Huren stijgen hard

Dat huurders nu meer van hun inkomen aan wonen moeten besteden komt onder andere doordat de huren harder stegen dan hun inkomens. In 23 van de afgelopen 30 jaar stegen de huren meer dan de inflatie.

Ook de groei van de vrije sector draagt bij, aldus de Woonbond. Het aantal woningen in die sector verdubbelde bijna tussen 2015 en 2021. Volgens de vastgoedsector goed nieuws, want meer woningen zou betaalbaardere woonruimte moeten betekenen.

Maar de groei blijkt voornamelijk in het duurste segment te hebben plaatsgevonden.  "In zes jaar tijd is het aantal huurwoningen in het duurste segment van de private sector met 166 procent gestegen", aldus Marcel Trip, woordvoerder van de Woonbond, hierover.

'Strengere regels'

De Woonbond wil dan ook dat de huurprijzen voor zittende huurders minder hard mogen stijgen. Daarnaast zouden er strengere regels moeten komen voor de vrije sector.

Kamer
Lees ook:
Kamer wil afschaffing winstbelasting woningcorporaties

"De woekerprijzen in de dure private huurmarkt moet worden aangepakt", aldus Trip. Volgens hem zijn er mensen die in een nieuwe huurwoning in de private markt trekken en dan bijna de helft van hun inkomen kwijt zijn aan wonen.  

Huurwoningen verkocht

Vastgoedinvesteerders zeggen dat als de huren meer worden gereguleerd, ze dan niet meer kunnen investeren in de bouw van huurwoningen. Maar de Woonbond is niet bang dat er door strengere regels minder huurwoningen zullen worden gebouwd.

Het grootste probleem bij de bouw van nieuwe huurwoningen is met name de hoge rente, aldus Trip.

Woningmarkt
Lees ook:
Woningmarkt verder in de knel met val kabinet: 'Stilstand is achteruitgang'

Hij is ook niet bang dat als verhuurders van huurwoningen die woning gaan verkopen dat voor de woningmarkt een slechte zaak zou zijn.

Maar er moet volgens Trip ook worden ingezet op veel meer betaalbare huur, ook door woningbouwcorporaties daarbij te betrekken. 

Verduurzaming

Huurders zijn er volgens hem ook bij gebaat als huurwoningen worden verduurzaamd. Daarnaast is de Woonbond tegen inkomensafhankelijke huurverhoging.

Zwammen op de muur bij sociale huurwoning, bewoner ziek

02:26