Ga naar de inhoud
Zoek op

Alle zorgpremies zijn nu bekend: zoveel meer ga je betalen

Verplegers helpen een patiënt op de spoedeisende hulp afdeling in een ziekenhuis. Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Jeffrey Groeneweg

De premies van alle zorgverzekeraars voor 2024 zijn nu bekend. In deze online tool kun je opzoeken hoeveel meer je gaat betalen bij je huidige zorgverzekeraar.

Vanaf 1 januari gaan de zorgpremies bij alle verzekeraars omhoog. De meest afgesloten verzekeringen bij de grote vier (Zilveren Kruis, VGZ, CZ en Menzis) worden per maand tussen de 5 euro en 8,50 euro duurder. Een basispolis kost in 2024 gemiddeld 147,35 euro per maand, wat 9 euro meer is dan nu.

De nieuwe zorgpremies van de vier grootste zorgverzekeraars op een rij:

CZ: van 138,25 euro naar 145,85 euro

Menzis: van 141,25 euro naar 146,75 euro

VGZ: van 141,95 euro naar 146,95 euro

Zilveren Kruis: van 138,95 euro naar 147,45 euro

Nieuwe maandpremie per verzekeraar

Maar er zijn natuurlijk meer zorgverzekeraars. Zij hebben inmiddels allemaal de nieuwe prijzen voor hun basispakket(ten) bekendgemaakt. In onderstaande tabel kun je opzoeken wat je bij jouw verzekeraar gaat betalen (of wat je kwijt bent als je overstapt).

Zoek hieronder naar verschillende verzekeraars. Let op, dit zijn alleen de prijzen voor de basisverzekering, niet voor de aanvullende en tandzorgverzekeringen.

Zorgpremies
Lees ook:
Zorgpremies vier grootste verzekeraars bekend: VGZ verhoogt het minst

De prijsstijging bij VGZ is met 5 euro per maand het laagst van de grote vier zorgverzekeraars. Ook bij Menzis stijgt de zorgpremie relatief weinig.

In september ging het kabinet er nog vanuit dat de premies met gemiddelde 12 euro per maand zouden stijgen. DSW, traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt, zit daar met 11,50 euro maar net onder. 

Stijging zorgkosten viel mee in 2023

Een reden waarom bij deze verzekeraars de premies minder stijgen dan gedacht, is dat zij vorig jaar de premies wat extra hebben verhoogd, zei Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Maastricht University, onlangs. "Dat deden ze in de verwachting dat de zorgkosten in 2023 sterker zouden oplopen."

Zorgtoeslag

Tegenover de meevallende premiestijgingen staat dat de de zorgtoeslag voor de lage inkomens komende jaar fors omlaag gaat. Dit jaar kreeg je maximaal 154 euro per maand dankzij een eenmalige verhoging vanwege de hoge inflatie.

Die verhoging wordt voor een groot deel teruggedraaid. Afhankelijk van je inkomen kun je volgend jaar hooguit 127 euro per maand krijgen als tegemoetkoming voor je zorgkosten.

Wil je dit jaar wisselen van zorgverzekeraar? In deze video leggen we uit waar je op moet letten:

Switchen van zorgverzekering? Hier moet je op letten

02:34

Elke verzekering anders

Belangrijk is ook om te onthouden dat iedere verzekering weer net een beetje anders is. Een duurdere verzekering is dus niet per se slechter. De inhoud van de basisverzekering is weliswaar overal hetzelfde, maar het verschilt per verzekering bij hoeveel zorgverleners je terecht kunt.

Vaak moet je meer zelf betalen als je zorg afneemt bij een partij waar je verzekeraar geen contract mee heeft.  

Patiëntenfederatie:
Lees ook:
Patiëntenfederatie: mensen vaak verrast door onverwachte zorgkosten

Overstappen

Wil je een andere zorgverzekering? Dan moet je uiterlijk op 31 december in actie komen. Als je ergens anders een zorgverzekering afsluit voor die tijd, dan zegt je nieuwe verzekeraar je oude contract voor je op. Daar heb je dan verder geen werk aan.

Je kunt ook zelf je verzekering opzeggen en een nieuwe afsluiten. Ook dan moet je uiterlijk 31 december je oude contract hebben opgezegd. Maar je hebt dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe verzekering af te sluiten bij een ander bedrijf.