Ga naar de inhoud
Minder dan verwacht

Zorgpremies vier grootste verzekeraars bekend: VGZ verhoogt het minst

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP Foto

De vier grootste zorgverzekeraars hebben hun zorgpremies voor volgend jaar bekendgemaakt. Na Menzis blijven ook CZ, Zilveren Kruis en VGZ ruim onder de stijging van 12 euro die het demissionaire kabinet met Prinsjesdag nog voorzag. Met 5 euro per maand is de premiesstijging bij VGZ het laagst van de vier.

Gisteravond werd al bekend dat de premiestijging bij Menzis voor het meest gekozen basispakket beperkt blijft tot 5,50 euro.

Kabinet verwachtte meer 

De prijsstijgingen bij concurrenten CZ en Zilveren Kruis (onderdeel van Achmea) liggen met 7,70 euro en 8,50 euro iets hoger. Het kabinet ging in september nog uit van een gemiddelde premiestijging van 12 euro per maand. DSW, traditioneel de eerste zorgverzekeraar die de nieuwe premie bekendmaakt, zit daar met 11,50 euro maar net onder. 

De nieuwe zorgpremies van de vier grootste zorgverzekeraars op een rij:

CZ: van 138,15 euro naar 145,85 euro

Menzis: van 141,25 euro naar 146,75 euro

VGZ: van 141,95 euro naar 146,95 euro

Zilveren Kruis: van 138,95 euro naar 147,45 euro

Zorgkosten lopen minder op

Een reden waarom voor deze verzekeraars de premies minder stijgen dan gedacht, is dat zij vorig jaar de premies wat extra hebben verhoogd. Dat zegt Wim Groot, gezondheidseconoom aan de Maastricht University. "Dat deden ze in de verwachting dat de zorgkosten in 2023 sterker zouden oplopen."

Dat blijkt nu mee te vallen. Daardoor houden ze geld over en hoeven ze komend jaar de premies minder te verhogen. Verder slaagt in ieder geval VGZ erin om efficiënter zorg in te kopen, aldus Groot. "Met name meer passende zorg. Daardoor wordt onnodig zorggebruik voorkomen en slagen ze erin de groei van de uitgaven te beperken.

 

Menzis
Lees ook:
Menzis verhoogt zorgpremie met 'slechts' 5,50 euro

Voor alle vier de grote verzekeraars geldt dat zij naast de meest gekozen basisverzekering ook nog een budget- en een duurdere variant hebben. Deze premies zijn nog niet allemaal bekend. Uiterlijk zondag 12 november moeten alle zorgpremies zijn gepubliceerd, ook die van de aanvullende en tandzorgverzekeringen.

Van het volle pond af

Wel is duidelijk dat steeds meer zorgverzekeraars afstappen van de volledige restitutiepolis, waarbij het je volledig vrij staat om zelf een zorgverlener te kiezen. Ook als die zorgverlener geen contract heeft met je zorgverzekeraar. Ook daar heeft Groot wel een verklaring voor.

"Voor gecontracteerde zorg spreken verzekeraars vaak een korting met de zorgverlener af. Dat geldt niet voor ongecontracteerde zorg: zij vragen het maximale tarief, bijvoorbeeld in de geestelijke gezondheidszorg. Van dat volle pond willen de zorgverzekeraars af."

Nieuwe maandpremies per zorgverzekeraar

In onderstaande tabel kun je de zorgpremies voor 2024 opzoeken. Nog niet alle zorgverzekeraars hebben hun premie bekendgemaakt; zodra zij dat doen wordt de tabel automatisch geüpdatet.