Ga naar de inhoud
Personal finance

ECB verhoogt rente niet verder: blijft op hoogste niveau ooit staan

Christine Lagarde, ceo van de ECB Beeld © ANP / Stock & People / Christoph Hardt

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft voor het eerst sinds juli vorig jaar de rente niet verhoogd. Dat lijkt misschien goed nieuws voor consumenten die geld lenen, maar de ECB-rente staat nog wel op het hoogste niveau sinds het ontstaan van de ECB.

De officiële rentetarieven van de ECB veranderen niet. Het belangrijkste tarief, de depositorente, blijft staan op 4 procent.

Deze rente ontvangen banken, zoals ABN Amro, ING en Rabobank, als zij geld stallen bij de ECB.

Knot:
Lees ook:
Knot: rente blijft nog jaar hoog (dus die voor hypotheek en sparen ook)

Hypotheek- en spaarrente

De depositorente is belangrijk, omdat de rente die banken vragen aan consumenten en bedrijven voor leningen, meestal op de depositorente zijn gebaseerd.

Ook de spaarrente hangt samen met de depositorente.

ECB
Lees ook:
ECB verhoogt rente voor de tiende keer op rij, tot hoogste punt ooit

Hypotheekrente hoog

De flinke verhoging van de depositorente door de ECB sinds vorig jaar zomer heeft de hypotheekrente die huizenkopers moeten betalen al flink opgestuwd.

En nu de rente voorlopig nog hoog blijft, zijn huizenkopers dus ook nog even veroordeeld tot de huidige hoge hypotheekrente.

ECB-rente
Lees ook:
ECB-rente stijgt naar recordhoogte, dit is waarom de spaarrente ver achterblijft

"Dus in vergelijking met huizenbezitters die hun hypotheekrente eerder tegen een veel lagere rente hebben vastgezet zijn potentiële huizenkopers de pineut", aldus RTL Z-beurscommentator Jacob Schoenmaker.

Later toch nog een verhoging?

Het lijkt er weliswaar op dat er een einde is gekomen aan de reeks van renteverhogingen door de ECB. Maar centrale banken in het algemeen willen toch nog graag het idee levend houden dat ze de officiële rente nog één keer verhogen, om de inflatie te blijven bestrijden, zegt Schoenmaker.

"Ook al geloven beleggers niet dat centrale banken, zoals de ECB, de officiële rente nog een keer zullen optrekken."

"De verwachting is nog altijd dat de inflatie te lang te hoog blijft. Tegelijk is de inflatie in september aanzienlijk afgenomen", aldus de ECB.

Banken
Lees ook:
Banken verhogen spaarrente opnieuw, maar over de grens krijg je meer

Als financiële markten zouden denken dat het, in ieder geval voorlopig, gedaan is met renteverhogingen, dan zou de marktrente nu al gaan dalen. Dat zou in het voordeel zijn van huizenkopers, maar daarvan is nu dus nog geen sprake, legt Schoenmaker uit. 

Sparen kost nog geld

Anderzijds hebben spaarders nog altijd te maken met een relatief lage spaarrente. Maar daar staat wel tegenover dat de inflatie in Nederland in september nog maar 0,2 procent is. Daarmee loont sparen nu meer, aldus Schoenmaker.

Digitale euro moet ons geldsysteem redden: dit is waarom

03:24