Ga naar de inhoud
422.000 euro gemiddeld

Makelaars: stijging huizenprijzen zet door, weer meer overbiedingen

Beeld © ANP

Ook in het derde kwartaal van dit jaar steeg de doorsnee verkoopprijs van een huis, vergeleken met de drie maanden daarvoor. Wie in juli, augustus of september een huis kocht, was daar gemiddeld 422.000 euro voor kwijt. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van makelaarsclub NVM. 

Ten opzichte van het kwartaal ervoor komt dat neer op een stijging van 1,7 procent. Vergeleken met het derde kwartaal van vorig jaar daalde de gemiddelde prijs, toevallig ook met 1,7 procent. 

"Het derde kwartaal met daarin de zomerperiode is traditioneel altijd wat rustiger qua verkopen en interesse", laat Lana Gerssen van de NVM weten. Toch is het aantal verkopen op peil gebleven. 

Weer overbieden

Anderhalf jaar geleden werden potentiële kopers wat huiverig. Huizen stonden wat langer te koop en kopers kregen weer ruimte om te onderhandelen over bijvoorbeeld de prijs. Inmiddels lijkt de druk weer wat toe te nemen. "Zo horen we van onze leden dat kopers weer gaan overbieden op de vraagprijs", aldus Gerssen. 

Al is de situatie nog lang niet vergelijkbaar met de gekte van de jaren voor 2022. In het derde kwartaal van dit jaar werd ongeveer 45 procent van de verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Een kwartaal eerder was dat het geval bij iets minder dan 40 procent van de verkochte woningen. Een jaar geleden gebeurde dat bij 66 procent van de huizen die van eigenaar wisselden.

Huizenmarkt in het derde kwartaal:

Bestaande bouw: 

  • Gemiddelde prijs: 422.000 euro 
  • 1,7 procent hoger, t.o.v. het tweede kwartaal van 2023
  • 1,7 procent lager, t.o.v. het derde kwartaal van 2022

Nieuwbouw: 

  • Gemiddelde prijs: 474.000 euro 
  • Ongeveer gelijk aan de prijs in het tweede kwartaal van 2023
  • 5,3 procent lager, t.o.v. het derde kwartaal van 2022

Hoogleraar: huizen volgend jaar duurder door gestegen lonen

11:58