Ga naar de inhoud
Loon mannen meer gestegen

Salariskloof tussen mannen en vrouwen is groter geworden

Foto ter illustratie Beeld © ANP / Patricia Rehe / Hollandse Hoogte

In vergelijking met twee jaar geleden is het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen opgelopen. Eerder werd de salariskloof juist kleiner.

Dat blijkt uit het Nationaal Salaris Onderzoek dat elke twee jaar wordt uitgevoerd op initiatief van Intermediair en Nyenrode Business Universiteit.

De doorsnee man in Nederland verdient 7,4 procent meer dan de doorsnee vrouw. Twee jaar geleden was dat verschil nog 5 procent en dat was toen een daling ten opzichte van twee jaar daarvoor.

APG
Lees ook:
APG dicht de loonkloof: salaris van 125 vrouwen omhoog

Dat het verschil nu is toegenomen komt doordat mannen er sinds 2021 gemiddeld meer op vooruit zijn gegaan dan vrouwen. Mannen zijn namelijk gemiddeld 16,4 procent meer gaan verdienen, en vrouwen 9,1 procent.

Opleidingsniveau

Bij alle opleidingsniveaus gingen mannen er meer op vooruit dan vrouwen.

En mannen met een lagere opleiding kregen in doorsnee zelfs een procentueel grotere loonsverhoging dan vrouwen met een hoge opleiding.

Verschillen tot 27 procent

In de mediasector stegen de salarissen van vrouwen wel meer dan van mannen, maar het verschil was met 50 euro klein. In alle andere branches gingen mannen er meer op vooruit dan vrouwen.

Twee
Lees ook:
Twee op de vijf bedrijven lijken bij sollicitatie te kiezen voor witte man

De media is ook de enige sector waar vrouwen in doorsnee meer verdienen dan mannen: het verschil is daar 2,5 procent, in het voordeel van vrouwen. In alle andere sectoren is het beeld andersom en krijgen mannen meer dan vrouwen.

27 procent verschil bij marktonderzoek

In een aantal sectoren zijn de verschillen zelfs fors. Zo krijgen mannen in de ICT en bij de rechterlijke macht 22 procent meer dan vrouwen en in marktonderzoek zelfs 27 procent. 

In euro's gemeten lopen de verschillen op tot soms ruim 10.000 euro per jaar.

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: aantal vrouwen in bestuursfuncties stijgt maar niet

Uit het onderzoek blijkt ook dat hoe hoger de opleiding is, hoe groter het verschil in salaris tussen mannen en vrouwen.

'Laat zien wat je betaalt'

Hoe het komt dat mannen in doorsnee hun salaris meer zagen stijgen dan vrouwen is niet onderzocht.

"Wat ik wel eens merk als ik werknemers coach, maar ook in colleges, is dat vrouwen toch minder salariseisen durven te stellen als ze een baan heel interessant vinden", zegt Jaap van Muijen, hoogleraar psychologie aan Nyenrode en één van de onderzoekers, wel hierover. 

Mirjam
Lees ook:
Mirjam krijgt 113.000 euro omdat ze veel minder verdiende dan mannelijke collega

Een oplossing voor de verschillen in beloning is dat werkgevers moeten laten zien wat mannen en vrouwen verdienen, denkt Van Muijen.

'1000 euro minder dan voorganger'

"Onze arbeidsmarkt is vormgegeven door mannen met een voltijd thuiszittende vrouw, maar de werkelijkheid is veranderd", zegt Julia Wouters, eigenaar van Julia Wouters Leading Women. Ze coacht en traint vrouwen zodat ze optimaal functioneren in organisaties.

Menstruatieverlof
Lees ook:
Menstruatieverlof in Nederland? 'Knettergek als je dat niet invoert'

Ze werkt veel met vrouwen in leidinggevende posities en "die vertellen vaak verhalen waar de honden geen brood van lusten", aldus Wouters. Zoals een vrouw die ergens vijf jaar werkt, vervolgens haar manager opvolgt en dan ziet dat ze 1000 euro minder verdient dan haar mannelijke voorganger.

Een oplossing is volgens Wouters dat werknemers worden geselecteerd op basis van resultaat en niet op aanwezigheid.

Waarom vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen

02:37