Ga naar de inhoud
Corporatiewoning nauwelijks duurder

Grootste huurstijging in vrije sector sinds 2018: 4,5 procent

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Berlinda van Dam

In juli betaalde je voor een huurwoning gemiddeld 2 procent meer huur dan een jaar eerder. Vooral de huur voor vrijesectorwoningen steeg, namelijk met 4,5 procent. Sociale huurwoningen van woningcorporaties werden gemiddeld maar 0,1 procent duurder.

Dat blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. De gemiddelde huurstijging in ons land is minder dan de 3 procent die vorig jaar in juli werd gemeten.

Maar de huren van vrijesectorwoningen gingen juist meer omhoog dan een jaar eerder, toen ze met 3,8 procent groeiden. De huurstijging van vrijesectorwoningen was veruit de grootste sinds 2018.

Woningmarkt
Lees ook:
Woningmarkt verder in de knel met val kabinet: 'Stilstand is achteruitgang'

Sociale huurwoningen

Voor bewoners van een sociale huurwoning van corporaties stegen de huren aanzienlijk minder dan vorig jaar: slechts 0,1 procent tegen 2,6 procent een jaar eerder. Bijna 70 procent van alle huurwoningen is in het bezit van woningcorporaties.

De huren van sociale huurwoningen die niet in het bezit zijn van corporaties (die bestaan ook nog) stegen met gemiddeld 3,7 procent, vergeleken met 2,8 procent in 2022.

Grote steden

De grootste huurstijging vond plaats in de grote steden. In Amsterdam was de gemiddelde huurstijging in juli 2,8 procent, in Den Haag 2,7 procent en in Rotterdam 2,6 procent.

In Flevoland, Gelderland, Limburg, Zeeland, de provincie Utrecht, Drenthe en de provincie Groningen lag de gemiddelde huurstijging onder het landelijk gemiddelde. De provincie met de grootste gemiddelde huurstijging was Friesland.

Huren
Lees ook:
Huren blijft duurder worden, aanbod woningen daalt

Grotere huurstijging bij wisseling

De maximaal toegestane huurverhoging is afhankelijk van het soort verhuur, en de hoogte van het inkomen van de huurder. Huishoudens met een laag inkomen komen dit jaar onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een huurverlaging.

Als een huurwoning van bewoner wisselt, gelden er overigens andere regels en wordt de huur meestal meer verhoogd. Gemiddeld stegen de huren bij bewonerswisseling met 10,9 procent, dit is meer dan in 2022 (9,7 procent). Sinds 2014 zijn de huren bij bewonerswisselingen niet zo hard gestegen als in 2023.