Ga naar de inhoud
Vooral starterswoningen

Kosten bouwvergunning verschillen enorm per gemeente: soms wel 10.000 euro

'Bouwleges nieuwbouwwoningen soms tot tien keer hoger dan de werkelijke kosten' Beeld © ANP/Hollands-hoogte/ Arie Kievit

De kosten die gemeenten in rekening brengen voor het aanvragen van bouwvergunningen voor een nieuwbouwhuis, lopen enorm uiteen. In sommige gemeenten zijn die kosten meer dan 10.000 euro hoger dan in andere gemeenten. Vooral bij starterswoningen tikt dat flink aan.

De kosten die je in de gemeente Zeist betaalt voor een vergunning om een nieuwbouwwoning van 300.000 euro te bouwen zijn 12.395 euro, terwijl dat in Den Haag maar 1819 euro is. Een verschil van ruim 10.500 euro.

Starters

Starters hebben het al erg moeilijk, een nieuwbouwhuis is voor hen vaak al bijna niet te betalen, zegt Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis.

En als je dan ziet dat exact dezelfde nieuwbouwwoning in de ene gemeente dus wel 10.000 euro meer kan kosten dan in een andere gemeente, alleen door de kosten van de bouwvergunning, dat is onacceptabel en daar moet snel wat aan veranderen, zegt hij.

Hieronder zie je hoeveel je kwijt per gemeente bent voor een vergunning voor een nieuwbouwhuis:

'Hogere kosten voor nieuwbouw'

De betaalbaarheid van woningen is al kritisch omdat de rente zo hard is gestegen en dan tikken die hoge bouwleges extra hard aan, vult Jan Fokkema, directeur bij de de Vereniging van Nederlandse Projectontwikkeling Maatschappijen (Neprom) aan.

Die kosten zie je niet in het koopcontract, maar je betaalt ze wel degelijk, zegt hij.

Opkoopverbod
Lees ook:
Opkoopverbod helpt starters op de woningmarkt, maar doet huurders pijn

Volgens hem rekenen gemeenten voor kleinere projecten, zoals voor een dakkapel in een bestaande woning, juist relatief lage kosten, die ze compenseren met hogere kosten voor grote projecten. Daardoor zijn de bouwleges voor nieuwbouwwoningen volgens Fokkema soms wel tot tien keer zoveel als de werkelijke kosten. 

'Afspraken over kosten'

De regel is dat gemeenten niet mogen verdienen aan bouwleges, ze mogen alleen de kosten doorberekenen die ze maken. Maar het punt is dat ze zelf mogen bepalen welke kosten ze meenemen, legt André de la Porte uit. Waar de ene gemeente alleen de kosten van de ambtenaren die met een vergunning bezig zijn berekenen, nemen andere ook de kosten voor de hele organisatie mee, zegt hij. 

Hoogleraar:
Lees ook:
Hoogleraar: huizenprijzen gaan volgend jaar weer volop stijgen

De Vereniging Eigen Huis wil dat er een vast tarief komt. Daartoe zou het kabinet afspraken moeten maken welke kosten wel en welke niet in bouwleges worden doorberekend, aldus Andé de la Porte. Hij pleit voor een maximumtarief. "Dan zul je zien dat de bouwleges niet meer zo extreem uit elkaar lopen."

Vertraging in de bouw

Hoge bouwleges zorgen niet alleen voor hogere kosten voor een nieuwbouwwoning, het leidt er ook toe dat er vertraging ontstaat in de bouw, meent Fokkema.

Dat zit volgens hem zo. Bouwleges kunnen wel tot 3 procent van de totale bouwkosten zijn. Dat is veel, als je nagaat dat de gemiddelde marge van een bouwbedrijf zo'n 2 procent is, aldus Fokkema. Als een project waarvoor al een vergunning is afgegeven níet doorgaat, dan kost dat veel geld.

Daarom vragen bouwers pas een vergunning aan (en betalen ze bouwleges) als een bepaald aantal woningen al is verkocht, of als de bouwer in elk geval het gevoel heeft dat er een markt is voor de woningen, aldus Fokkema. Daardoor worden bouwvergunningen dus later aangevraagd en wordt er later begonnen met de bouw dan het geval was geweest als de bouwleges lager waren, zegt hij.

Ruim
Lees ook:
Ruim helft studenten bij ouders thuis, kamernood blijft groeien