Ga naar de inhoud
Eerste hulp binnen een uur

Huis afgebrand? Dit moet je dan allemaal regelen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media

Je staat nog na te trillen van de brand die je woning heeft getroffen, misschien is de brandweer nog aan het blussen en als het tegenzit is er nog maar weinig van je woning over. Wat moet je nu doen?

Hopelijk hebben jij en de andere bewoners het er ongeschonden vanaf gebracht. Vorig jaar overleefden 34 Nederlanders een woningbrand niet.

7700 branden

In 2022 waren er in Nederland 7700 woningbranden, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van vergelijkingssite Independer. Dat is een toename van 10 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Wasdroger
Lees ook:
Wasdroger grootste veroorzaker woningbrand: zo verklein je het risico

Dat betekent dat zo'n 7700 huishoudens meteen van alles en nog wat moesten gaan regelen. Want waar slaap je de komende nachten, en dekt de verzekering de schade?

Stichting Salvage

Gelukkig wordt in eerste instantie een aantal zaken voor je geregeld. Dat gebeurt, gratis, door de Stichting Salvage. Dat is een onafhankelijke stichting die is opgericht door de brandverzekeraars in Nederland. Deze stichting wordt ingeschakeld door de brandweer als deze constateert dat er meer hulp nodig is en ze zijn er dan binnen een uur.

De brandweer houdt zich dan bezig met het blussen, de stichting richt zich op de slachtoffers. Voor hen, maar ook bij water- en of stormschade, regelt die stichting bijvoorbeeld onderdak voor de eerste nacht. Ook worden maatregelen genomen die moeten voorkomen dat de schade erger wordt.

Run
Lees ook:
Run op zonnepanelen heeft keerzijde: veel branden door opmars beunhazen

Bij dat laatste kun je denken aan het dichttimmeren van je woning, zodat mensen die er niets te zoeken hebben er ook niet naar binnen kunnen, en het wegzuigen van bluswater. Ook als je niet verzekerd bent helpt de Stichting Salvage je.

Niet opruimen, wel foto's maken

Salvage vertelt ook wat je wel en niet moet doen. Zo kun je beter niet gaan opruimen voordat je hebt overlegd met je verzekeraar. Het opruimen van schade door roet of water is immers specialistisch werk, aldus de stichting.

Foto's maken is juist wel handig en maak dan meteen een lijst van alle spullen met schade en maak een inschatting van wanneer en tegen welke prijs je die spullen hebt gekocht, adviseert de Stichting.

Maak ook vóór er brand uitbreekt foto’s van waardevolle spullen, je interieur en eventueel kunst, sieraden, verzamelingen, piano en dure technische apparaten en sla deze allemaal op in de cloud.

Zo
Lees ook:
Zo bespaar je op slapende vaste lasten: 'Kan 100 euro per maand schelen'

Het is hierbij handig als je ook aankoopbonnen in de cloud opslaat. Want zeker als de brand heel hevig was, kun je anders niet altijd bewijzen dat je een bepaald product toch echt had gekocht en in huis had.

Verder is het verstandig om na de brand waardevolle bezittingen zoals telefoon, sieraden, paspoort en knuffels van de kinderen mee te nemen, als dat nog kan. En bewaar bonnetjes van uitgaven die je doet, zoals voor kleding, na de brand. Misschien kun je die nog declareren.

Niet onbelangrijk: als je je niet lekker voelt, neem dan contact op met je huisarts.

Tot eerstvolgende werkdag

Maar de hulp van de Stichting Salvage gaat tot aan de eerstvolgende werkdag. Als je verzekerd bent, dan handelt je verzekeraar het daarna verder af.

Barbecues
Lees ook:
Barbecues en grasmaaiers niet veilig: aantal schuurinbraken fors toegenomen

Daarvoor moet je natuurlijk wel je schade melden bij je verzekeraar of tussenpersoon, ook als de Stichting Salvage dit ook al heeft gedaan. Als je een huurwoning hebt, dan moet je de woningcorporatie of de pandeigenaar op de hoogte brengen van de brand.

Na de eerste nacht moet je als je een koopwoning hebt wel zelf een tijdelijke woning vinden. Veel verzekeraars vergoeden wel een bepaald bedrag, maar dat is lang niet altijd genoeg. De hypotheeklasten van je huis waar brand is geweest lopen overigens wel gewoon door.

Bij huurwoningen gaan woningcorporaties vaak uit coulance op zoek gaat naar tijdelijke woonruimte. Er is overigens geen wettelijke plicht dat verhuurders vervangende huisvesting aanbieden, maar het gebeurt vaak wel.

Opstal- en inboedelverzekering

Je inboedelverzekering dekt de schade aan je inboedel, dat is alles dat niet vastzit aan je woning, zoals meubelen en een televisie. Ruim 5 procent van alle huishoudens (dat zijn ruim 400.000 huishoudens) hebben hun spullen niet verzekerd bleek deze week.

Voor schade aan de woning zelf, waaronder ook het dak, de inbouwkeuken en leidingen, heb je een opstalverzekering. Deze dekt ook de herbouw als je woning helemaal is afgebrand. Als je huurt, dan moet je een inboedelverzekering afsluiten. De verhuurder moet de opstalverzekering regelen.

Contra-expert

Een schade-expert van je verzekeraar stelt de schade vast, maar bij je opstalverzekering kun je vaak een contra-expert in de arm nemen. Dat kan bijvoorbeeld als je het niet eens bent met het schadebedrag dat de verzekeraar heeft vastgesteld.

Eén
Lees ook:
Eén op de vijf jongvolwassenen begrijpt financiële brieven niet

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar is wel aan te raden. Een opstalverzekering is wel verplicht als je eigenaar bent van een woning. 

Onderverzekering

Pas overigens op voor onderverzekering. Dat kan het geval zijn als het verzekerde bedrag lager is dan de schade. Onderverzekering kun je voorkomen door een inboedelwaardemeter en een herbouwwaardemeter in te vullen.

Je krijgt dan een garantie tegen onderverzekering. Maar bij sommige verzekeraars kun je ervoor zorgen dat je nooit onderverzekerd bent.

Niet altijd nieuwwaarde terug

Wees je ervan bewust dat je van je inboedelverzekering lang niet altijd de nieuwwaarde krijgt van spullen die verloren zijn gegaan.

Als je je wasmachine na een brand niet meer kunt gebruiken en je koopt voor bijvoorbeeld 800 euro een nieuwe, dan krijg je dat bedrag wel terug als je oude wasmachine net nieuw was, maar niet altijd als die er al acht jaar stond. Verzekeraars rekenen er namelijk mee dat een product elk jaar minder waard wordt. Hiervoor hanteren zij afschrijvingslijsten, zoals deze van ABN Amro.