Ga naar de inhoud
Woningtekort

Weer minder bouwvergunningen: woningbouw verder in het slop

Het (demissionaire) kabinet wil dat er tot 2030 in totaal 900.000 nieuwe woningen worden gebouwd. Beeld © ANP/ Hollandse Hoogte / Laurens van Putten

In het tweede kwartaal werden 5 procent minder vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven. Het is het derde kwartaal op rij dat er sprake is van een daling. De doelstelling voor de bouw van nieuwe woningen lijkt zo weer verder weg.

In het tweede kwartaal werden 15.100 vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven, blijkt uit cijfers van statistiekbureau CBS. Dat is minder dan de 16.000 van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

In het eerste kwartaal en in het vierde kwartaal van vorig jaar was er ook al een daling van het aantal vergunningen voor nieuwbouw in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

Te
Lees ook:
Te weinig nieuwe huizen, te veel mensen: woningtekort loopt op

Doelstelling 100.000 woningen per jaar

Minder vergunningen betekent dat er in de komende paar jaar minder nieuwbouwhuizen kunnen worden gebouwd. Dat is een probleem, omdat er een tekort aan woningen is.

Doelstelling van het (nu demissionaire) kabinet is om tot 2030 in totaal 900.000 nieuwe woningen te bouwen. Maar met iets meer dan 15.000 vergunningen in het tweede kwartaal (nog geen 28.000 in het eerste halfjaar) lijkt dat aantal voor de komende tijd niet haalbaar.

Woningmarkt
Lees ook:
Woningmarkt verder in de knel met val kabinet: 'Stilstand is achteruitgang'

Het duurt volgens het CBS ongeveer twee jaar voordat een woning na de vergunningverlening wordt opgeleverd.

Hogere kosten en rente

Maar ook als er wel een vergunning is voor het bouwen van woningen, betekent dat nog niet altijd dat die huizen ook meteen worden gebouwd. Kostenstijgingen en de hogere rente leiden nu al tot vertraging bij de bouw van sommige projecten, waarschuwt bouwer BAM in het persbericht bij de cijfers over het eerste halfjaar.

Opkoopverbod
Lees ook:
Opkoopverbod helpt starters op de woningmarkt, maar doet huurders pijn

Door een hogere hypotheekrente kunnen potentiële huizenkopers minder geld lenen.

Last van val kabinet

De val van het kabinet zorgt daarnaast voor extra onzekerheid voor de bouwsector, vooral voor de ambitie om meer woningen te bouwen, aldus BAM. Daarnaast zorgt de val van het kabinet tot onzekerheid over wetgeving over stikstof, zegt BAM. Bouwprojecten moeten een vergunning hebben om stikstof te mogen uitstoten.

Hoogst
Lees ook:
Hoogst in Bloemendaal, laagst in Pekela: zo snel steeg de WOZ bij jou

BAM verkocht in het eerste halfjaar 494 woningen, tegen 858 in dezelfde periode een jaar eerder. Over heel 2023 denkt het bedrijf ruim 25 procent minder woningen te kunnen verkopen.

'Uitdagende markt'

Ook Heijmans, een ander bouwbedrijf, sprak eind vorige maand over uitdagende marktomstandigheden in de woningmarkt. Heijmans verkocht in de eerste zes maanden van het jaar 15 procent minder woningen dan in dezelfde periode een jaar eerder.

In vergelijking met de tweede helft van vorig jaar was er wel een stijging. Dat komt volgens de bouwer mede door 'de afvlakkende stijging van de hypotheekrente en inflatie, gecombineerd met de stabilisatie van het consumentenvertrouwen'.

Uiteindelijk zal de vraag naar woningen alleen maar groter worden, denkt Heijmans. Daarbij wijst de bouwer op het huidige woningtekort en demografische ontwikkelingen, zoals vergrijzing en de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens.

Bekijk hieronder het gesprek met hoogleraar woningmarkt Boelhouwer over de RTL Z Huizenindex:

Huizen volgend jaar duurder door gestegen lonen

11:58