Ga naar de inhoud
RTL Z Huizenindex

Hoogleraar: huizenprijzen gaan volgend jaar weer volop stijgen

"De woningmarkt is nog nooit zo krap geweest als nu." Beeld © ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Even leek het erop dat de huizenmarkt zou afkoelen na maanden van prijsdalingen. Maar niets is minder waar. Er wordt weer vaker overboden en de verwachting is dat de huizenprijzen volgend jaar weer volop zullen stijgen. Dat komt door onze lonen die zijn gestegen, blijkt uit de RTL Z Huizenindex.

Na maanden van dalingen stegen de huizenprijzen in het tweede kwartaal. Dat is vaak een goed kwartaal, in de rest van dit jaar zullen de prijzen ruwweg stabiliseren, denkt Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt. "Maar volgend jaar zullen huizen wel weer duurder worden."

Hogere lonen

Dat komt voor een belangrijk deel door de loonstijgingen, aldus Boelhouwer. In veel cao's zijn flinke loonstijgingen afgesproken en als je meer verdient, dan kun je meer lenen.

Verder zullen consumenten bij stijgende huizenprijzen weer vertrouwen krijgen en dus eerder geneigd zijn om te kopen, denkt hij. Als de prijzen dalen dan worden consumenten juist vaak wat terughoudender.

De hogere lonen compenseren voor een flink deel het negatieve effect van de gestegen hypotheekrente, aldus Boelhouwer. Als je een hogere rente moet betalen, dan kun je minder geld lenen. Maar nu is de hypotheekrente alweer een tijdje stabiel.

'Weinig nieuwbouw'

Verder is de woningmarkt nog nooit zo krap geweest als nu, aldus Boelhouwer. "Er is een woningtekort van 390.000 woningen. Dat maakt ook dat er een enorme druk en schaarste is. Ook willen starters weer toetreden tot de woningmarkt."

De krappe woningmarkt wordt ook mede veroorzaakt doordat er weinig nieuwe huizen worden verkocht, zegt Boelhouwer.

In de eerste vijf maanden daalde het aantal afgegeven bouwvergunningen flink. De schaarste op de woningmarkt neemt daardoor nog verder toe. En de bevolking groei ook nog eens hard, veel harder dan in de prognoses van het CBS. Dat betekent nog meer druk op de markt."

Vaker overboden

Boelhouwer wijst erop dat er weer vaker wordt overboden en dat huizen ook minder lang te koop staan. "Dat geeft allemaal aan dat er krapte is."

Het hele gesprek met hoogleraar Peter Boelhouwer kun je hieronder terugkijken:

Huizen volgend jaar duurder door gestegen lonen

11:58

RTL Z Huizenindex

De RTL Z Huizenindex is gebaseerd op de Kwartaalrapportage Monitor Koopwoningmarkt, samengesteld door het Expertisecentrum Woningwaarde, en combineert bestaande statistieken over de woningmarkt en de hypotheekmarkt.

Deze totaalindicator geeft in één oogopslag de stemming op de huizenmarkt weer. Daarmee proberen de TU Delft en RTL Z helderheid te verschaffen voor consumenten die nu maandelijks te maken hebben met een grote hoeveelheid aan cijfers over de woningmarkt.