Ga naar de inhoud
Wilde weer Fokkers bouwen

Bedrijvendokter en Fokker-fanaat Rosen Jacobson (73) overleden

Jaap Rosen Jacobson wilde weer Fokkers gaan bouwen. Beeld © Familie Rosen Jacobson

Bedrijvendokter Jaap Rosen Jacobson, die rijk werd dankzij de verkoop van luchtvaartbedrijf VLM en daarna vol enthousiasme probeerde de failliete vliegtuigbouwer Fokker weer tot leven te wekken, is op 73-jarige leeftijd overleden.

Dat bevestigen een woordvoerster van zijn investeringsmaatschappij Panta Holdings en zijn zoon tegenover RTL Z. De ondernemer overleed aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Bedrijvendokter

Rosen Jacobson (1950) kocht al in de jaren tachtig slechtlopende bedrijven op om ze weer gezond te maken. Zijn succesverhaal begon pas echt in 1995, met de aankoop van de Vlaamse Luchtvaartmaatschappij (VLM). Die bouwde hij uit van één enkel vliegtuig tot een vloot van achttien Fokker-50 toestellen met landingsrechten op Londen City Airport.

In 2008 wist hij VLM te verkopen aan Air France-KLM, voor 178 miljoen euro. Dankzij die verkoop debuteerde hij dat jaar in de rijkenlijst Quote 500.

Fokker-plannen

Bekender nog werd Rosen Jacobson door zijn wilde, maar serieuze plannen om de in 1996 ter ziele gegane vliegtuigbouwer Fokker onder de naam Rekkof – Fokker omgekeerd geschreven -  weer tot leven te wekken.

Gedroomde
Lees ook:
Gedroomde Fokker-bouwer slaags met eerste klant

Met de regelmaat van de klok verschenen nieuwe plannen van de enthousiaste ondernemer om opnieuw vliegtuigen te gaan bouwen, maar van een daadwerkelijke wederopstanding van Fokker kwam het nooit.

Het meest recente project is het bedrijf Fokker Next Gen, dat een vliegtuig wil ontwikkelen met een motor die kan draaien op waterstof. 

Investeerder

VLM Airlines werd uiteindelijk door Air France-KLM weer verkocht en ging vervolgens twee keer failliet, in 2016 en na een doorstart opnieuw in 2018. Maar omdat Rosen Jacobson toen allang geen eigenaar meer was, raakte dat hem niet financieel.

De opbrengsten van de VLM-verkoop had hij ondergebracht in zijn investeringsmaatschappij Panta. Daarmee stak hij geld in vastgoed, luchtvaartondernemingen, technologiebedrijven en hotels.

Ondernemersgeest

Zo nam hij de keten Postillion Hotels over, die onder zijn vleugels sterk werd in zakelijk reizen en congressen. Volgens directeuren Erik-Jan Ginjaar en Hans Wibbens van Postillion heeft Rosen Jacobson 'een grote bijdrage heeft geleverd aan de groei en ontwikkeling' van het horecabedrijf. "Zijn visie, toewijding en ondernemersgeest hebben ons geïnspireerd en geholpen op weg naar succes."

Na
Lees ook:
Na waardeloos 2020 hoopt hotelketen Postillion op zonniger najaar

Ook de afgelopen jaren bleef Rosen Jacobson nog bij Fokker betrokken, en er geld in steken. In 2021 kocht hij twee dochterbedrijven met 650 werknemers van Fokker Technologies. Dat is het onderhoudsbedrijf en bouwer van vliegtuigonderdelen die na het faillissement van de vliegtuigbouwer in 1996 was doorgestart, en sinds 2015 in handen is van het Britse GKN Aerospace.

Niet alles wat de bedrijvendokter aanraakte, veranderde overigens in goud. Zo gingen zijn luchtvaartbedrijven Emergo en Denim Air failliet. Het door zakenblad Quote geschat vermogen van Rosen Jacobson zakte van 201 miljoen euro in 2008 tot 145 miljoen euro eind vorig jaar.

Engelandvaarders

Naast zijn activiteiten als investeerder was Rosen Jacobson ook bestuurder bij Amnesty International en nauw betrokken bij het Museum Engelandvaarders in Noordwijk aan Zee. Die instelling toont de geschiedenis van Nederlanders die in de Tweede Wereldoorlog naar Engeland vertrokken om te kunnen vechten tegen Nazi-Duitsland.

Rosen Jacobsons vader Rob en oom Jaap waren zelf Engelandvaarders geweest. De investeerder was sinds 2018 voorzitter van het bestuur van het museum. In juni legde hij die functie neer.

Vliegen er binnenkort weer Fokker-vliegtuigen?

05:53