Ga naar de inhoud
Burn out geen rechtvaardiging

Rechter: glas gooien naar manager is wel reden voor ontslag

Beeld © ANP

Zorginstelling Dichterbij mag een medewerkster op straat zetten, die een glas naar een manager gooide en hem in zijn gezicht sloeg. Volgens de vrouw is sprake van een onterecht ontslag, maar de rechter oordeelt anders.

Dat blijkt uit een vandaag openbaar geworden uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch.

Aanpassing werkrooster

De vrouw werkte bij Dichterbij, een grote instelling voor gehandicaptenzorg met vestigingen in Brabant, Limburg en Gelderland. Dichterbij telt bijna 2800 voltijdsmedewerkers, goed voor een omzet van bijna 277 miljoen euro.

Uit jaarstukken blijkt dat de organisatie, zoals veel andere zorginstellingen, kampt met hoog verzuim van medewerkers en krapte op de arbeidsmarkt. Dat maakt het opstellen van werkroosters soms problematisch.

Klap in het gezicht

Dat dit kan leiden tot vervelende incidenten, bleek op 4 april van dit jaar. Toen gooide de werkneemster na een discussie over de aanpassing van het werkrooster een glas in de richting van haar manager. Vervolgens gaf zij hem een klap in het gezicht. De werkgever ontsloeg de vrouw daarop op staande voet.

Drankje
Lees ook:
Drankje drinken kost barman baan en maandsalaris

De werkneemster ging niet met het ontslag akkoord, en stapte naar de rechter. Volgens haar was zij tijdens het incident 'overmand door emoties', en leed zij destijds aan hoofdpijn en burn-outklachten.

Burn-out

Bovendien zei zij het glas niet in de richting van de manager te hebben gegooid. Ook van een klap zou geen sprake zijn geweest. Zij zou hem 'enkel in het voorbijgaan per ongeluk in het gezicht hebben geraakt'.

De werkneemster vindt de straf bovendien te zwaar, omdat zij een redelijk lange en verder onberispelijke staat van dienst had. Ten slotte wees zij op de ernstige financiële gevolgen van het ontslag op staande voet. Zij krijgt daardoor geen ontslagvergoeding, en waarschijnlijk ook geen ww-uitkering.  

Geen rechtvaardiging

Volgens de kantonrechter in Den Bosch zijn emoties en burn-out 'geen rechtvaardiging voor het uitoefenen van geweld'. De vrouw had haar frustratie over de aanpassing van het rooster 'op een andere, gepaste wijze kenbaar' moeten maken, bijvoorbeeld 'door het gesprek aan te gaan', aldus de uitspraak.

Ook blijkt de kantonrechter weinig te geloven van de alternatieve uitleg van de vrouw over het gooien van het glas en de klap. "Dit vindt geen steun in het dossier."

Geen ontslagvergoeding

De zorginstelling mocht de werkneemster dus op staande voet ontslaan, en hoeft haar geen ontslagvergoedingen te betalen. De vrouw draait bovendien op voor een kleine 800 euro aan juridische kosten van haar voormalige werkgever. 

De advocaat van de werkgever zegt dat zij wegens haar beroepsgeheim geen commentaar op de uitspraak kan geven. De gemachtigde van de rechtsbijstandsverzekering van de werkneemster zegt 'in individuele zaken van onze klanten geen mededelingen te kunnen doen'. 

Dit
Lees ook:
Dit zijn de meest opvallende ontslagzaken van 2022