Ga naar de inhoud
Bekijk hier ook de prijzen in jouw regio

Kopers slaan hun slag: meer huizen sneller verkocht, prijzen licht omhoog

Beeld © ANP

Na een paar kwartalen onzekerheid en aarzeling durven meer huizenkopers het weer aan. Makelaars hebben in het tweede kwartaal meer huizen verkocht, vergeleken met begin dit jaar. De prijzen stijgen ook weer licht. 

Wie een huis kocht in april, mei of juni was over het algemeen weer iets duurder uit, dan in de eerste drie maanden van dit jaar. Dat blijkt uit de jongste cijfers van makelaarsvereniging NVM.

De mediane huizenprijs was in het tweede kwartaal van 2023 410.000 euro. Dat komt neer op een stijging van 2,8 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Toen kwam de mediane prijs nog uit op 395.000 euro. 

De mediane prijs wil zeggen dat de helft van alle te koop staande woningen onder dat bedrag is verkocht, de andere helft voor meer. 

Sneller verkocht

Huizen verkopen ook weer iets sneller, in vergelijking met begin dit jaar. Gemiddeld duurde het 35 dagen, voordat een huis van eigenaar was gewisseld. De verkooptijd was eerder nog 42 dagen. 

Huren
Lees ook:
Huren blijft duurder worden, aanbod woningen daalt

Toch is de woningmarkt daarmee nog niet in rustig vaarwater gekomen. Vergeleken met een jaar geleden dalen de prijzen nog wel fors. In het tweede kwartaal van 2022 kostte een huis gemiddeld nog 451.000 euro. Jaar op jaar zijn de prijzen met 8,9 procent gedaald.

Optimisme

En een jaar geleden stond het tekoopbord slechts enkele weken in de tuin of voor het raam. De verkooptijd is dus nog altijd langer dan een jaar eerder.

Bij de makelaars overheerst optimisme, vooral vanwege het aantal verkopen. De afgelopen maanden besloten veel meer mensen hun huis te koop te zetten. En, ondanks de gestegen hypotheekrente, zijn er nog genoeg mensen die de huizen willen hebben. 

Meer bezichtigingen

"Onze leden zien het aantal bezichtigingen weer toenemen", zegt Lana Gerssen, voorzitter van de vakgroep wonen van de NVM. "Ook stijgt het aantal overbiedingen op woningen." Zo’n vier op de tien verkochte huizen wisselde van eigenaar nadat een koper meer dan de vraagprijs had geboden. 

Met nieuwbouwwoningen ging het begin dit jaar niet zo goed, omdat de prijzen te hoog werden. Potentiële kopers wilden het bedrag dat ontwikkelaars beoogden te krijgen niet betalen.

Nu lijkt de interesse daarvoor weer wat terug te komen, maar vooral bij nieuwbouwwoningen in het goedkopere segment, zo tussen de 250.000 euro en 400.000 euro. Onder de verkochte nieuwbouwwoningen zitten vooral appartementen en tussenwoningen. 

De mediane prijs van een nieuwbouwwoning kwam in het tweede kwartaal uit op 468.000 euro, zo’n 3 procent lager dan een jaar geleden en een daling van 1,2 procent ten opzichte van vorig kwartaal. 

In deze video legt Sam Trompert uit dat veel nieuwbouwwoningen te duur zijn.

We bouwen al een tijdje te dure huizen, en dat is een probleem

03:33