Ga naar de inhoud
Onzekerheid over inkoopprijzen

Op is op: vaste energiecontracten vaker uitverkocht

Een aanbod dat je nu ziet voor een vast contract, is soms de volgende dag alweer weg. Beeld © Getty Images

Je wilt een vast energiecontract en hebt de aanbiedingen van verschillende aanbieders al online vergeleken. Je denkt er nog even over na, maar de volgende dag is de hele aanbieding opeens weg. Het gebeurt steeds vaker, volgens vergelijkingssites als Pricewise en Gaslicht.com. Door de sterk wisselende prijzen op de groothandelsmarkt kopen energiemaatschappijen minder stroom of gas per keer in. Contracten zijn daardoor vaker op.

Vanwege de oorlog in Oekraïne stegen vorig jaar de prijzen van gas en elektra op de groothandelsmarkt flink. Mensen met een variabel energiecontract hadden daar last van, omdat het bedrag dat ze moesten betalen per kuub gas of per kWh elektriciteit meesteeg. Reden voor consumenten om nu naar vaste contracten te kijken, waarbij het tarief voor een jaar of nog langer vastligt. 

Jaarcontract populair

Met name contracten voor één jaar zijn populair, merken ze bij energievergelijkingssites Pricewise en Gaslicht.com. "68 procent van de overstappers kiest voor een contract voor 12 maanden, 21 procent voor een contract voor drie jaar", zegt Ben Woldring van Gaslicht.com.

Wie een aanbod met prijzen en voorwaarden naar wens krijgt, moet wel snel handelen.

Op is op

"Het komt regelmatig voor dat het niet lang daarna op is. Een energieleverancier koopt op de groothandelsmarkt een bepaalde hoeveelheid gas en elektra in. Daar kunnen ze dan bijvoorbeeld 10.000 eenpersoonshuishoudens mee van stroom voorzien. Meer willen ze ook niet inkopen, want als de prijzen op de groothandelsmarkt daarna dalen, zitten ze met oude dure ingekochte stroom en gas die ze niet kwijt kunnen."

Een
Lees ook:
Een energierekening van 12 kantjes? Dit is waar je allemaal voor betaalt

Voorheen kochten energieleveranciers op maandbasis in. Nu is dat eerder op weekbasis, aldus Woldring.

Prijsschommelingen

In augustus 2022 betaalden leveranciers bijna 350 euro voor een megawattuur gas, een record. Zo extreem is het niet meer, de prijs schommelt tussen de 30 en 35 euro. "Door die beweeglijkheid willen leveranciers korter op de bal zitten. Ze kopen minder in. Maar ook is een aanbod dus eerder op."

Op de site van Gaslicht.com staan de vijf energieleveranciers die nu voor een gemiddeld huishouden het goedkoopst zijn. Woldring: "Vroeger waren dat een maand lang vijf dezelfde aanbieders. Nu kan het per week wisselen."

Wie per se het aanbod wil dat hij of zij nu ziet, kan dat dus het beste direct accepteren. Bedenk je je later? Consumenten hebben sowieso het recht om een contract binnen veertien dagen te ontbinden.

Vliegtuigstoelen

Ook vergelijkingssite Pricewise merkt dat de energiemarkt erg grillig is. "Bepaalde vaste contracten zijn regelmatig uitverkocht zijn. Net zoals bij vliegtuigstoelen, zijn er soms nog maar een handjevol energiecontracten verkrijgbaar als het druk is (op=op). Dit is een betrekkelijk nieuw fenomeen op de energiemarkt", vertelt Hans de Kok, directeur van Pricewise.

Twintig procent van de overstappers die via deze vergelijkingssite een contract afsluit kiest voor een contract van langer dan een jaar. Zeventig procent gaat voor een contract van één jaar. De Kok: "Vroeger sloot gemiddeld tien procent een meerjarencontract af. De vraag naar langer vast is dus verdubbeld en dat zien we terug in het uitverkochte en wisselende aanbod.”

Warme
Lees ook:
Warme winter: slecht nieuws voor klimaat, goed voor de gasprijs

Om te voorkomen dat door hoge prijzen te veel Nederlanders hun energierekening niet kunnen betalen, heeft het kabinet een prijsplafond ingesteld, dat geldt sinds januari.

Sinds die datum betaal je 1,45 euro per m3 gas en 40 eurocent per kilowattuur elektriciteit, tot je het prijsplafond hebt bereikt. Dat prijsplafond geldt tot een verbruik van 1200m3 gas en 2900 kWh stroom per jaar. Daarboven ga je dus wel het volle tarief betalen. Het prijsplafond geldt tot 31 december 2023.

Zekerheid over kosten

Wat er daarna met de energieprijzen gebeurt is nog volkomen onduidelijk. Woldring: "Dat is in een glazen bol kijken. Maar de koude maanden moeten na december nog komen, zeventig procent van het verbruik zit in de wintermaanden. Als je zeker wilt weten dat je ook in de eerste helft van 2024 minder hoeft te betalen dan het huidige plafond, sluit je een jaarcontract af met een aanbod van prijzen onder het plafond. Dan hoef je ook niet meer zo naar je verbruik te kijken."

Maar moet je dat contract nu afsluiten of over een paar weken of paar maanden? Dat is koffiedik kijken, aldus de kenner. "Drie weken geleden betaalden leveranciers op de groothandelsmarkt 41 euro voor een megawattuur gas. Dat is nu met 34 euro weer 17 procent minder, dus dan lijk je spekkoper als je gewacht hebt. Aan de andere kant, 1 juni lag de prijs van een megawattuur maar op 25 euro", geeft Woldring aan hoeveel het van dag tot dag kan schelen.

Hoe slim is het om een vast energiecontract af te sluiten?

05:53